ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Αγκάθια» η μικρή χρηματοδότηση και η ανομοιογένεια

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με ιδιαιτερότητες όσον αφορά την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και αδυναμίες, εγγενείς και μη, αποτελεί το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, γνωστό και ως Open Mall, που μπαίνει στον δρόμο της υλοποίησης.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, που θα υλοποιηθεί στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, στην οδό Ανεξαρτησίας και τις κάθετες οδούς, αφενός, κατά κοινή ομολογία, δεν μπορεί να επιλύσει δια μαγείας τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών και όχι μόνο, αφετέρου όμως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αναζωογόνηση της περιοχής και της επιχειρηματικής ζωής, προσφέροντας τη δυνατότητα αισθητικής βελτίωσης και ομοιογένειας – στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- στις προσόψεις των καταστημάτων, καθώς και αναβάθμισης του αστικού χώρου.
Η υλοποίηση του προγράμματος, βέβαια, δεν ξεκινά χωρίς «αγκάθια». Το πρώτο είναι η μικρή χρηματοδότηση, κάτι που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα. Στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται από το «ΕΠΑΝΕΚ», έχουν ενταχθεί συνολικά 56 Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου στη χώρα. «Δεν πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν ούτε τα μισά. Πρώτον έχουν αργήσει και δεύτερον δεν έχει γίνει και σωστή επιλογή. Θα προτιμούσα να ήταν λιγότερα και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε αυτά που τελικά θα είχαν επιλεγεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, στην εναρκτήρια συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο δεύτερος εταίρος του έργου, μετά τον δήμο Ιωαννιτών.
«Τα χρήματα που θα έπρεπε να διαχειριστεί το Επιμελητήριο, θα έπρεπε να ήταν διπλάσια», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, με δεδομένο πως αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 100 επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου και πλέον ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει στις 150.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη ανομοιογένεια στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης και παράλληλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως ανέλυσαν οι τεχνικοί σύμβουλοι του προγράμματος, βασικός άξονας του τμήματος του έργου που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο, είναι η ομοιογένεια στις προσόψεις των καταστημάτων, κάτι που θα απαιτήσει αφενός τη βούληση των επιχειρήσεων και την ευελιξία τους, αλλά και έργα τεχνικά και υδραυλικά σε αρκετές περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούν σε κάθε έναν ξεχωριστά από τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες για να καταγραφούν οι ανάγκες και οι λύσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του έργου και της χρηματοδότησης, σε ποσοστό 70%, έχει σαφώς ο δήμος Ιωαννιτών. Το έργο, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ, που αφορά την αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας, την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου και του περιβάλλοντα χώρου του Αρχοντικού Πυρσινέλλα, την προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, τη φύτευση, την αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού και την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού, έχει συμβασιοποιηθεί. Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για δύο ακόμη υποέργα, που αφορούν την υπογειοποίηση των κάδων και την προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων έξυπνης πόλης.
«Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα, που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται να αλλάξει δραστικά την εικόνα της ιστορικής αγοράς με θετικές επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση. Το έργο αντιμετωπίζει τις αναπτυξιακές ανάγκες μέσω παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης, βασικών υποδομών, προκειμένου να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της περιοχής», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, που εκπροσώπησε τον δήμο Ιωαννιτών στη συνάντηση.
Αυτό επιδιώκουν και οι επιχειρήσεις και κυρίως τα μέλη του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Τα παλιά Γιάννενα», ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να υπάρξει το αρχικό ενδιαφέρον, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου, όπως τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Έλλη Κατσάνου έθεσε κάποιες σημαντικές παραμέτρους και προβλήματα που προφανώς δεν αναμένεται να «θεραπευθούν» μέσω του Open Mall, αλλά θα πρέπει να γίνει συζήτηση για την αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών, νομικών προσώπων του δημοσίου και φορέων στην περιοχή παρέμβασης, κάποια εκ των οποίων εγκυμονούν και κινδύνους.
«Για εμάς, το Open Mall, για το οποίο παλέψαμε πάρα πολύ και θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε, είναι μόνο η αρχή, η σπίθα εκείνη που θα δώσει το έναυσμα για να αναμορφωθεί η γειτονιά μας, η περιοχή μας, η εμπορική μας πιάτσα», σημείωσε η κ. Κατσάνου, προσθέτοντας πως «καμία επιχείρηση δεν περισσεύει στην περιοχή», είτε πρόκειται για παλιά παραδοσιακή με σταθερούς ηλικιωμένους πελάτες, είτε νεότερη. Αυτό συνεπάγεται να υπάρξει μέριμνα και για έργα υποδομής, όπως είναι χώροι στάσης οχημάτων, ή ακόμα και δράσεις –των επιχειρηματιών και των φορέων- για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Αυτό εξάλλου είναι αναγκαίο για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεχνικών συμβούλων, στην οδό Ανεξαρτησίας υπάρχουν σήμερα 143 κλειστά, άδεια καταστήματα.
«Θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες λύσεις που θα μπορέσουν από τη μια να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και από την άλλη να δημιουργήσουν υπεραξία, τόσο εμπορική όσο και ακινήτων που προσφέρει ένας πεζόδρομος», είπε, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα το πεζοδρόμησης της Ανεξαρτησίας, κάτι που είχε τεθεί και πριν 12 χρόνια. «Αυτά τα 12 χρόνια η κατάσταση πήγε μόνο προς το χειρότερο. Ας έρθουμε να κουβεντιάσουμε και να βρούμε λύσεις, ώστε να πάει προς το καλύτερο», σημείωσε η κ. Κατσάνου. Βέβαια, η πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησία δεν προκύπτει από υπερκείμενο ή υποκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό και ό δρόμος είναι χαρακτηρισμένος ως ήπιας κυκλοφορίας.
Τέλος, με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, πανελλαδικά και τοπικά, το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου πρέπει να τρέξει προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στην επόμενη προγραμματική περίοδο. «Ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει», σημείωσε ο κ. Καρανίκας, κλείνοντας τη συζήτηση και ζητώντας από όλους να αποτελέσουν μοχλό πίεσης και προς τον δήμο Ιωαννιτών για την επίσπευση των διαδικασιών.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων