ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ήρθαν κοντά, αλλά… κράτησαν αποστάσεις

Με συνθήματα «Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα» και «Μόνο τα ρολόγια δουλεύουν ασταμάτητα», εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έδωσαν και στα Γιάννενα μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Πλήθος εργαζομένων, σωματείων και συλλογικοτήτων βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, μετά την προκήρυξη της απεργίας από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα το μέγεθος της συγκέντρωσης και της πορείας που ακολούθησε, να τις καθιστά από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.
Το Εργατικό Κέντρο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέλαβαν το οργανωτικό μέρος, δίνοντας βέβαια και τον εντονότερο αγωνιστικό παλμό, ενώ συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλες συλλογικότητες, που νωρίτερα πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην οδό Αβέρωφ.
Στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν ουσιαστικά τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονταν ως μια, αλλά για τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, τα «διαχωριστικά όρια» ήταν εμφανή. Πάρα ταύτα, η «μετάθεση» της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τα συνδικάτα και την ΑΔΕΔΥ, παρά τη διαφορετική απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, συνέδεσε τους εργατικούς αγώνες δεκαετιών με το διακύβευμα του χρόνου εργασίας, που αποτελεί μια από τις «αιχμές του δόρατος» στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί.
Προς την κυβέρνηση και τις επιταγές της εργοδοσίας έστρεψε τα βέλη του στην κεντρική ομιλία το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κωνσταντίνος Σίμος, σημειώνοντας πως «σε αυτές τις συνθήκες που η ζωή και η υγεία του λαού παίζεται στα ζάρια, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του 8ώρου. Με τον νόμο έκτρωμα θέλει να δουλεύουμε δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα, να επιβάλει απλήρωτες υπερωρίες, που θα δίνονται -μας λένε- σε βάθος εξαμήνου, σε ρεπό ή μειωμένα ωράρια, χωρίς διακριτό χώρο και χρόνο δουλειάς. Στο βωμό του κέρδους κυβέρνηση, εργοδοσία και Ε.Ε. δεν υπολόγισαν την υγεία μας ένα χρόνο τώρα, φυσικά και δε θα υπολογίσουν ούτε τις ζωές, ούτε τις οικογένειές μας».
Για έναν μακρύ αγώνα που ξεκινά και θα έχει διάρκεια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, τονίζοντας πως οι λογικές της επίθεσης στα δικαιώματα εργασίας, είναι πλέον παρωχημένες σε όλον τον σύγχρονο κόσμο. «Κανένας δεν πιστεύει ότι δουλεύοντας 10 και 12 ώρες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, μπορεί να αναπτυχθεί μια οικονομία. Είναι παρωχημένες, αντιδραστικές και βαθιά νεοφιλελεύθερες», τόνισε.
Στις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, αναφέρθηκε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ Αλέκος Μπαλακέρας, εκ μέρους της παράταξης ΕΑΚ.
Σε προτεραιότητα ενόψει και της μάχης που θα δοθεί στην Βουλή, βάζει το εργασιακό νομοσχέδιο η μείζονα αντιπολίτευση, με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν το παρόν στις κινητοποιήσεις και τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη να κάνει λόγο για «κατεδάφιση» κατακτήσεων αιώνων.
«”Όχι” στο νομοσχέδιο που προετοιμάζει για μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, “όχι” σε όλα τα αντιδραστικά νομοσχέδια που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα και αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως την υγεία και την παιδεία. Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω», κατέληξε η κ. Τζούφη.

Σχετικά άρθρα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής