Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Στους απεργιακούς αγώνες για να τιμήσει την Πρωτομαγιά, αλλά και για να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, επιμένει το συνδικαλιστικό κίνημα παρά τη μεταφορά της «αργίας» την τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Έτσι, τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα βρίσκονται επί ποδός, με συγκεντρώσεις και πορείες να έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπως και στα Γιάννενα, με το σύνθημα φυσικά «δεν είναι αργία, είναι απεργία».
Το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Γιοσέφ Ελιγιά, προκειμένου να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.
Τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, 138 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, αλλά και των αγώνων που ακολούθησαν για την καθιέρωση του οκταώρου, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, παραμένουν ακόμη επίκαιρα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, σε συνέντευξη, με τους εκπροσώπους των συλλόγων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χρήστο Καλαμπόκη και Κώστα Παργανά και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΙ Αλέξανδρο Μπαλακέρα.
Ο κ. Γρίβας τόνισε πως όσα με θυσίες έχει πετύχει το εργατικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μπει στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης, η οποία με αντεργατικά νομοσχέδια κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία, ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.
«Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης του Φλεβάρη έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της χώρας αγωνίζονται για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου», σημείωσε.
Στις διεκδικήσεις των εργαζομένων περιλαμβάνονται αυξήσεις στους μισθούς 10%, επαναφορά των δώρων και στο δημόσιο, κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία, ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016–17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη.
Ιδιαίτερα στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφέρθηκαν οι κ.κ. Καλαμπόκας και Παργανάς, σημειώνοντας την «επίθεση» που δέχεται ο κλάδος από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατ’ επανάληψη έχει προσφύγει προκειμένου να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, τόνισαν την απουσία διαλόγου από την πλευρά του Υπουργείου, την ώρα που απαιτείται η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

«Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν»

Κάλεσμα στην απεργία της Πρωτομαγιάς, που «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας», απευθύνει το Εργατικό κέντρο Ιωαννίνων,
«Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δε θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία. Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν», αναφέρει η διοίκηση.
Το αγωνιστικό πλαίσιο του ΕΚΙ περιλαμβάνει διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, την άμεση κατάργηση των αντεργατικών, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία και απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ εκφράζει αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

Κάλεσμα από την Νέα Αριστερά

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί και η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων, ενώνοντας την φωνή της με τις δυνάμεις της εργασίας και τα συνδικάτα, και διεκδικώντας την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Εναντιωνόμαστε με σθένος στις ταξικές κυβερνητικές πολιτικές της εκμετάλλευσης και της απορρύθμισης, της εργασιακής επισφάλειας και της ανεργίας, όλων των μορφών κακοπληρωμένης, ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας που υποβαθμίζουν τις ζωές μας. Ζητάμε δημοκρατία και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους εργασίας, προστασία των ευάλωτων εργαζομένων, των μεταναστών, των νέων, των γυναικών. Θέλουμε τους εργαζόμενους μπροστάρηδες στον αγώνα για μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία από την επέλαση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αποψιλώνει τα λαϊκά εισοδήματα», αναφέρει σε ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, πολύ περισσότερο μεταφερόμενη για άλλους σκοπούς αργία, είναι μεγάλη εργατική απεργία».

Σε δύο ημέρες «μοιράζεται» η απεργία στα ΜΜΕ

Με διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και αδέσμευτη ενημέρωση, οι Ομοσπονδίες του κλάδου των ΜΜΕ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Με κοινές αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και φωτορεπόρτερ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, ως εξής:
– Από τις 5 το πρωί της Μ. Τρίτης έως τις 5 το πρωί της Μ. Τετάρτης όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
– Από τις 5 το πρωί της Μ. Τετάρτης έως τις 5 το πρωί της Μ. Πέμπτης όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου, όλων των δημοσιογράφων της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ με τον Διονύση Τεμπονέρα

Ηπειρωτικός Αγών

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο