ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Για να μη γίνουν προσλήψεις, κλείνουν χειρουργεία

Σε νοσοκομείο «μιας νόσου» μετατρέπεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, καθώς η λειτουργία του έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, από τη στιγμή που άνοιξε τέσσερις απλές μονάδες covid, δύο ΜΕΘ covid, ένα νέο ΤΕΠ covid και πέντε εμβολιαστικές γραμμές, ενώ τώρα ετοιμάζεται και μια νέα ΜΕΘ covid με έξι κλίνες με τη μετατροπή του χώρου της ανάνηψης των χειρουργείων.

Η ΕΙΝΗ κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς θα παραμείνουν μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες ανοιχτές για τα επείγοντα και έκτακτα χειρουργεία, με τη συνδρομή των ελάχιστων αναισθησιολόγων, αφού οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν στην 3η ΜΕΘ covid. Και μάλιστα, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν έξι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λευκάδας και πέντε στο Νοσοκομείο Άρτας με στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Είναι συνειδητή επιλογή του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ να φτάσουμε σε αυτήν την κατάληξη, καθώς στην Λευκάδα στο τέλος του 2020 είχαν αποσταλεί για εκπαίδευση τέσσερις νοσηλεύτριες σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου, αλλά ο σχεδιασμός σταμάτησε μπροστά στο αδιέξοδο της μη στελέχωσης με ιατρούς. Στην Άρτα είχαν ζητηθεί επιπλέον αναισθησιολόγοι για τις πέντε κλίνες ΜΕΘ, αλλά προκρίθηκε το άνοιγμα τεσσάρων κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Γ. Χατζηκώστα” με δραστική συρρίκνωση των χειρουργείων», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι καταρρίπτεται και το «ψευδοεπιχείρημα» της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν γιατροί στις λίστες που να δείχνουν ενδιαφέρον, από τη στιγμή που η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία αποκάλυψε ότι 100 πνευμονολόγοι έχουν αιτηθεί τον διορισμό τους στο ΕΣΥ και βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός συστήματος.
Συνειδητή χαρακτηρίζει και την άρνηση επίταξης των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ή και γιατρών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αξιοποιηθούν με σχεδιασμό στο ΕΣΥ και να αποφευχθεί η επικίνδυνη παύση των χειρουργείων και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως συνειδητή επιλογή είναι –σύμφωνα πάντα με την ΕΙΝΗ- να παραμένει το ΠΓΝΙ σαν βασικός πυλώνας της απαραίτητης εμβολιαστικής διαδικασίας, αφού αναπτύχθηκαν πέντε εμβολιαστικές γραμμές σε δύο βάρδιες ημερήσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αδυναμία αντιμετώπισης άλλων παθήσεων στο νοσοκομείο.
Η ΕΙΝΗ εντοπίζει το πρόβλημα στην έλλειψη προσωπικού και όχι υποδομών, σημειώνοντας πως η συνολική αύξηση εργαζομένων στο ΠΓΝΙ το 2020 (Annual report ΠΓΝΙ 2021) σε σχέση με το 2019 είναι 266 υπάλληλοι, κυρίως συμβασιούχοι, που δεν καλύπτουν καν τις 315 θέσεις που προκάλεσε η ένταξη των 85 νέων κλινών του 4ου κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. «Δηλαδή, την ίδια στιγμή που πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες για συνδυαστική κάλυψη covid και non covid περιστατικών με δημιουργία επτά νέων κλινικών covid και ενός νέου ΤΕΠ covid, που απαιτούν πολλαπλάσιο προσωπικό, εφεδρείες για αντικατάσταση των συναδέλφων, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτών που νοσούν, με τους 266 επιπλέον συμβασιούχους ούτε οι ελάχιστες ανάγκες της προ covid εποχής δεν καλύπτονται», υποστηρίζει.
Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΙΝΗ εκφράζει τη στήριξή της στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να αναδείξει τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, δηλώνει στο πλευρό των φοιτητών των κλινικών ετών της Ιατρικής, που διεκδικούν τον εμβολιασμό τους στο ΠΓΝΙ και την απρόσκοπτη συνέχιση της ζώσας διαδικασίας εκπαίδευσής τους, καθώς και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Σχετικά άρθρα

ΕΙΝΗ – Το νόμιμο φακελάκι δε θα περάσει

Μετακινήσεις γιατρών χωρίς τελειωμό

Αναβρασμός στον χώρο της υγείας