ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετακινήσεις γιατρών χωρίς τελειωμό

Τελειωμό δεν έχει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, το καθεστώς των μετακινήσεων γιατρών, λόγω υποστελέχωσης τμημάτων και νοσοκομείων από μόνιμους γιατρούς.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, από το Νοσοκομείο Πρέβεζας στο Νοσοκομείο Λευκάδας και από το Νοσοκομείο Άρτας στην Πρέβεζα, ενώ από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια αποφασίστηκε στις 17 Μαρτίου και η μετακίνηση, από τις 20 Μαρτίου και για μία εβδομάδα, αναισθησιολόγου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στο Νοσοκομείο Πατρών.
«Η μετακίνηση αυτή εξελίσσεται τη στιγμή που το ζητούμενο για το ΠΓΝΙ είναι η αύξηση από το νοσοκομείο των αιθουσών τακτικών χειρουργείων για τις χειρουργικές επεμβάσεις χρόνιων ασθενών και η μείωση του χρόνου αναμονής στη συνεχώς διογκούμενη λίστα αναμονής. Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη διερεύνηση των αιτιών της διόγκωσης της λίστας χειρουργείων και του χρόνου αναμονής των ασθενών. Τη στιγμή που η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, που δεν επιτρέπει στο νοσοκομείο να αυξήσει τις αίθουσες τακτικών χειρουργείων. Αντ’ αυτού η διοίκηση του ΠΓΝΙ και η 6η ΥΠΕ, συμβάλει στην υποβάθμιση των λειτουργιών του νοσοκομείου, κάνοντας για μια ακόμη φορά τους γιατρούς γυρολόγους για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών που υπάρχουν σε ολόκληρη την ΥΠΕ. Πρακτικά είναι σαν να ζητάει από τους ασθενείς να βρουν άλλο νοσοκομείο για να χειρουργηθούν γρήγορα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ.
Όπως αναφέρει, στο ΠΓΝΙ λειτουργούν καθημερινά οκτώ αίθουσες χειρουργείου, δύο ιατρεία πόνου (δύο φορές την εβδομάδα), ιατρείο προαναισθητικού – προεγχειρητικού ελέγχου (δύο φορές την εβδομάδα) και αιμοδυναμικό (μία φορά την εβδομάδα). Οι αναισθησιολόγοι καλούνται τακτικά για την χορήγηση καταστολής ή αναισθησίας στην επεμβατική Ακτινολογία, στο Μαγνητικό τομογράφο και την γαστρεντερολογική κλινική. Τέλος, καλύπτουν αναισθησιολογικά τα ΤΕΠ και είναι χρεωμένοι για τις διασωληνώσεις ασθενών με covid-19. Σήμερα στο ΠΓΝΙ είναι κατειλημμένες οι 16 από τις 19 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων του ΕΣΥ, ενώ υπηρετούν και τρία μέλη ΔΕΠ μαζί με τον διευθυντή.
«Οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ανατρέπουν κάθε ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό τους και καθίστανται επισφαλείς για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς, καθώς οι γιατροί καλούνται να εργαστούν σε άγνωστες συνθήκες», συνεχίζει η ΕΙΝΗ και καταλήγει, ζητώντας την άμεση ανάκληση της μετακίνησης και την κατά προτεραιότητα πρόσληψη προσωπικού, ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί.

Σχετικά άρθρα

ΕΙΝΗ – Το νόμιμο φακελάκι δε θα περάσει

Αναβρασμός στον χώρο της υγείας

«Εντέλλεσθε» για την κάλυψη αστοχιών και παραλείψεων