ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτος στόχος η αναχαίτιση της ταχείας αύξησης

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στην περιοχή «ανεβοκατεβαίνει» τις τελευταίες εβδομάδες, όμως από όλους –και κυρίως τους υγειονομικούς φορείς- τονίζεται πως η κατάσταση είναι δύσκολη και υπάρχει φόβος για το επόμενο διάστημα, αν η διασπορά συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Η καταγραφή μικρότερου αριθμού νέων κρουσμάτων σε σχέση με αυτά των τελευταίων ημερών, δε σημαίνει ότι έχουμε μπει σε κατάσταση ύφεσης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των τεστ που γίνονται αλλά και τον αριθμό των αποτελεσμάτων που εκδίδονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αφού ήδη οι κλίνες των Μονάδων Λοιμωδών του νοσοκομείου αναφοράς έχουν καλυφθεί κατά 60%, ενώ σε δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να δούμε τη βαριά νοσηρότητα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη.

Το μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Τρίτη, δεν πρόκειται να αποδώσουν νωρίτερα από ένα διάστημα 15 ημερών, αλλά και αυτό με επιφύλαξη, αφού η πορεία εξάπλωσης παραμένει ανοδική.

«Τα Γιάννενα έχουν το χαρακτηριστικό της ραγδαίας έξαρσης. Με βάση την επιστημονική γνώση που έχουμε, τα μέτρα ανταποκρίνονται σε δύο με τρεις εβδομάδες, αλλά στην παρούσα κατάσταση θα πρέπει κανείς να αναχαιτίσει την ταχεία αύξηση για να μπορέσουμε μετά να έχουμε περιορισμό. Δεν αναμένουμε αποτελέσματα πριν από 2-3 εβδομάδες και βλέπουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ακολούθησε την αναμενόμενη υστέρηση στη φόρτιση των δομών υγείας. Αυτό που βλέπουμε τώρα και έχουμε τις εκκλήσεις από τους συναδέλφους στα νοσοκομεία, είναι ότι αναμένουμε σε επόμενες 2-3 βδομάδες βαριά νοσηρότητα. Άρα παρακολουθούμε στενά, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, που ελπίζουμε να μην παραταθεί», σημείωσε η κ. Ντζάνη.

Για το αν ενδεχομένως χρειάζονται τώρα αυστηρότερα μέτρα, η κ. Ντζάνη σημείωσε πως είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. «Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς αν τα μέτρα που φαίνονται δραστικότερα, λειτουργούν θετικά. Αν π.χ. κλείσει μια δραστηριότητα, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουν όσοι αποκλείονται από αυτή. Δεν είναι εύκολη η απάντηση γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής επιτήρηση», πρόσθεσε.

«Ξεχάσαμε» την κοινωνική αποστασιοποίηση

Την ίδια ώρα, η ατομική ευθύνη στα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του ιού δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη χρήση μάσκας ή την τήρηση των αποστάσεων. Μια ακόμη παράμετρο, από ανθρώπους με ήπια κυρίως συμπτώματα, είτε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε όχι, θέτει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αγνή Νάκου, στο πλαίσιο της εμπειρίας της στη διαχείριση των ιχνηλατήσεων όλο αυτό το διάστημα.

«Παρατηρούμε ότι παιδιά με συμπτώματα τα στέλνουν στο σχολείο ή μπορεί να σταματήσουν τα συμπτώματα μετά από δύο ημέρες και επίσης τα παιδιά να επιστρέφουν άμεσα στο σχολείο χωρίς γνωμοδότηση από γιατρό. Επίσης, παρόλο που λέμε συνέχεια τι πρέπει να μας θορυβήσει, βλέπουμε περιστατικά που για 7-10 ημέρες εμφανίζουν τα συμπτώματα και δεν “υποψιάζονται” ότι μπορεί να είναι κορωνοϊός. Το διαπιστώνουμε μετά από τόσο καιρό και καταλαβαίνετε πόσοι άνθρωποι στο μεταξύ έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο. Δυστυχώς αυτή είναι η έλλειψη ατομικής ευθύνης, νομίζουμε ότι δε θα συμβεί σε εμάς, ότι είναι κάτι μακριά από τις οικογένειές μας. Όμως έχουμε φτάσει σε δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε η κ. Νάκου.

Πρόσθεσε δε πως και σε πολλές υπηρεσίες οι εργαζόμενοι, είτε συναλλάσσονται με το κοινό είτε όχι, δε φορούν μάσκα. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τη φορούν, ούτε το τζάμι απόλυτα προστατεύει αλλά και οι ίδιοι συναναστρέφονται με τους συναδέλφους τους. Αποτέλεσμα είναι από ένα θετικό κρούσμα, να βγαίνει εκτός μια ολόκληρη υπηρεσία», σημείωσε και έκανε έκκληση σε όλους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα.

«Πιέζεται» το ΠΓΝΙ

Με εκκλήσεις προς την πλευρά των πολιτών να τηρούν τα μέτρα, αλλά και προς την πολιτεία να ενισχύσει τις δομές με προσωπικό και εξοπλισμό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων της πόλης περιγράφουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επιτείνεται, τόσο από την αύξηση των κρουσμάτων γενικά, όσο και στο υγειονομικό προσωπικό.

Ειδικά το ΠΓΝΙ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, δέχεται ισχυρές πιέσεις, αφού συνεχίζονται κανονικά οι υπόλοιπες δραστηριότητες και ιατρικές πράξεις, πέρα από τον covid-19.

Υποδομές υπάρχουν και μπορεί να αναπτυχθεί και η τρίτη Μονάδα Λοιμωδών, σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Φλούδας, ωστόσο ανέφερε ότι δεν επαρκεί το προσωπικό, ζητώντας από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου να στηρίξουν τις υπόλοιπες λειτουργίες.

«Αν δε βάλουν πλάτη και τα άλλα νοσοκομεία να καλύψουν ανάγκες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα λυγίσει. Το Νοσοκομείο “Χατζηκώστα” είχε από τον Μάρτιο τον χρόνο και να ετοιμαστεί και προσωπικό να έχει και να συνεισφέρει με τις δυνάμεις του στο ΠΓΝΙ. Η κριτική που γίνεται, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να αποσυμφορηθεί το ΠΓΝΙ και να μη δέχεται όλο το βάρος στο σύνολο της Ηπείρου και Ιόνια Νησιά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει το ΠΓΝΙ να είναι αποκλειστικά νοσοκομείο covid-19 και όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις να πηγαίνουν στα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Εκεί θα καταλήξουμε αν πιεστεί πάρα πολύ το σύστημα και, όπως καταλαβαίνεται, δεν μπορεί να συνεχίσει το ΠΓΝΙ να κάνει 400 αιμοληψίες, να προσέρχονται 750 ασθενείς σε πρωινή βάση. Είναι μεγάλο βάρος, πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις για την εξειδίκευση των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων αναφοράς. Δεν μπορούν να παραμείνουν οι ίδιες δραστηριότητες», σημείωσε και πρόσθεσε πως σήμερα ήρθε η οδηγία για λειτουργία των χειρουργείων στο 40% της δυναμικότητάς τους, κάτι που προβλέπεται στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, στο οποίο βρίσκεται η περιοχή με βάση τον υγειονομικό χάρτη.

«Υποδομές για νοσηλεία υπάρχουν, σε προσωπικό υπολειπόμαστε αυτή τη στιγμή και θα εξαντληθούν οι δυνάμεις αν συνεχίσουμε τον όγκο αυτή της δουλειάς», τόνισε.

Και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Κ. Καλαμπόκα να σημειώνει την «αιμορραγία» στο προσωπικό, μετά την ταυτοποίηση κρουσμάτων.

Μάλιστα, έκανε θερμή παράκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα, καθώς, όπως είπε, τα νοσοκομεία της πόλης αγγίζουν τα όριά τους αυτή τη στιγμή.

«Καλούμε την πολιτεία άμεσα να κάνει προσλήψεις, σε όλες τις ειδικότητες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προμήθεια μοριακών αναλυτών, γιατί το ΠΓΝΙ έχει φτάσει στα όριά του, δέχεται τεράστιες πιέσεις, με μεγάλη καθυστέρηση πλέον στην έκδοση αποτελεσμάτων. Δυστυχώς οι προσλήψεις έπρεπε να είχαν γίνει, ακόμη όμως δεν έχουν γίνει, ελπίζουμε να γίνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να ανταπεξέρθουμε», σημείωσε.

 

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής

Η επιστροφή του Εσάτ Πασά στη γενέτειρά του το 1928

Αλέξανδρος Μωυσής