ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έμειναν χωρίς φωλιές τα κιρκινέζια

Για αθέτηση της συμφωνίας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για τα κιρκινέζια που φώλιαζαν στη στέγη του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, κατηγορεί ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων την περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως αναφέρει, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου για το προστατευόμενο και απειλούμενο αυτό είδος, κατά την υπογραφή ανάληψης του έργου για την ανακατασκευή της στέγης από την ανάδοχο εταιρεία τον Ιούνιο 2020, πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Ηπείρου κοινή συνάντηση εργασίας του επιστημονικού προσωπικού της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας , του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, του ανάδοχου εργολάβου και εκπροσώπου του δήμου Ιωαννιτών, και συμφωνήθηκε η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στην υπό ανέγερση στέγη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το κόστος της δράσης, καθώς και μελλοντικών συναφών, όπως η συντήρηση των φωλιών και η κάλυψη τυχόν φροντίδας υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανέλαβε αποκλειστικά η Ορνιθολογική Εταιρεία.
Όμως, όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στις 31 Αυγούστου και λίγες μέρες πριν το κρίσιμο στάδιο τοποθέτησης των φωλιών, με απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου ματαιώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Ορνιθολογικής και του αναδόχου του έργου.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων χαρακτηρίζει παντελώς ακατανόητη την απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου, δεδομένου ότι η τοποθέτηση και η συντήρηση των φωλιών θα γινόταν με δαπάνες της Ορνιθολογικής, αλλά και καταστροφική αφού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού του είδους εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων.
Με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Νικόλαος Μπούκας –Ανέστης, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ζητά από την περιφέρεια Ηπείρου να τοποθετηθεί δημοσίως και να γνωστοποιήσει τον λόγο παύσης της συνεργασίας Ορνιθολογικής και αναδόχου για την εγκατάσταση των φωλιών στην υπό κατασκευή στέγη του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Συμβούλιο Δικαστικού Μεγάρου, τον Φορέα Διαχείρισης, τον δήμο Ιωαννιτών κ.λπ.) να παρέμβουν άμεσα ώστε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση και να προστατευθεί ο χώρος φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους.
Όπως ενημερωτικά σημειώνεται, στη στέγη του Δικαστικού Μεγάρου είχε βρει καταφύγιο και φωλιάζε το 1/3 του αναπαραγόμενου πληθυσμού του κιρκινεζιού. Το μικρό αυτό απειλούμενο γεράκι, αρκετά οικείο στους Γιαννιώτες, κάποτε φώλιαζε σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή, αλλά πλέον έχουν απομείνει μόλις 62-72 ζευγάρια σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Το κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι, το οποίο αναπαράγεται σε αποικίες και κατά κύριο λόγο φωλιάζει σε ανθρώπινες κατασκευές. Όπως είναι γνωστό, η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα σημαντικό χώρο φωλεοποίησης για το κιρκινέζι – το οποίο άλλωστε αποτελεί και είδος χαρακτηρισμού τόσο της ΖΕΠ/ΤΚΣ GR2130005 (Λίμνη Ιωαννίνων) όσο και της ΖΕΠ GR2130012 (Ευρύτερη περιοχή πόλης Ιωαννίνων) – αλλά και έναν σημαντικό σταθμό προ-μεταναστευτικής συγκέντρωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Τέλος, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, το είδος χαρακτηρίζεται από έντονη φιλοπατρία, καθώς επιστρέφει κάθε χρόνο στην ίδια αποικία και κατά μεγάλο ποσοστό στο ίδιο κτίριο.

Σχετικά άρθρα

Στην μπάντα οι ευθύνες για να σωθεί το έργο

Προσφυγή στην Ε.Ε. για τον μεγάλο δακτύλιο

Στη λίστα των διεκδικήσεων και ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο