ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη λίστα των διεκδικήσεων και ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο

Το αίτημα για νέο Δικαστικό Μέγαρο στα Γιάννενα, που να διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές, προσθέτει στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο τοπικός Σύλλογος.

Ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων θεωρεί ότι πρέπει να χωροθετηθεί ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο, σε μια περιοχή εκτός κέντρου, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργία Χήτου, το θέμα επρόκειτο να τεθεί στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να συναντηθεί με τον Σύλλογο. «Από εδώ και πέρα θα επιδιώξουμε επαφές με τις τοπικές αρχές», σημείωσε.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι δικαστικοί υπάλληλοι, συνεχίζοντας τις προ – κορωνοϊού κινητοποιήσεις τους, προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που οδηγούν σε πρωτοφανή βραδύτητα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 31,69% των οργανικών θέσεων και αντιστοιχούν σε 2.803 οργανικά κενά, ενώ η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συμβάλλει στις καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης, καθώς απαιτούνται 3 έως 4,5 χρόνια για έκδοση απόφασης στα πολιτικά δικαστήρια και 4- 5 χρόνια στα ποινικά. «Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι πως οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε όλοι πλέον να μιλάνε για “αρνησιδικία”. Μάλιστα η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας», αναφέρει η ΟΔΥΕ.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων ζητά διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων, επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και την αξιοπρέπειά τους, επαναλειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αύξηση των εξόδων κίνησης των επιμελητών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους, υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις και εγκατάσταση υποδομών νέων τεχνολογιών.
Τα παραπάνω αιτήματα συμμερίζεται και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, με την πρόεδρο Γεωργία Χήτου να σημειώνει ότι μέσα στο έτος αναμένονται και νέες συνταξιοδοτήσεις, που θα επιτείνουν το πρόβλημα των ελλείψεων. Είναι χαρακτηριστικό, πως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υπάρχουν πέντε κενά σε σύνολο δώδεκα θέσεων, ενώ το Πταισματοδικείο λειτουργούσε για πολύ καιρό με μόλις έναν υπάλληλο. «Από την κινητικότητα, τα δικαστήρια των Ιωαννίνων κέρδισαν μόνο δύο υπαλλήλους και σε όλη την χώρα μόνο δώδεκα. Οι ρυθμοί αντικατάστασης του προσωπικού είναι πολύ αργοί», σημείωσε.
Μάλιστα, παρά τα κενά, οι υπάλληλοι που απασχολούνταν στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία που κλείνουν, αντί να μεταταχθούν στα δικαστήριο, όπως προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ, αποσπώνται χωρίς προηγούμενη απόφαση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, με την Ομοσπονδία μάλιστα να έχει προσφύγει σε ένδικα μέσα για το θέμα αυτό.

 

Σχετικά άρθρα

Κατάρρευση των δικαστηρίων βλέπουν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Κάλυψη των κενών θέσεων ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Έλεγχος εισόδου με καθυστέρηση σχεδόν τριών δεκαετιών

Αποστόλης Τζελέτας