ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δύσκολη εξίσωση» η εξεταστική του Ιουνίου

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ή θα δοθεί η δυνατότητα να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ερωτηθείς σχετικά από τον Η.Α. στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, τόνισε ότι τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, για την περίπτωση της πανδημίας, θέτουν τους κανόνες με νομοθεσία και εγκυκλίους, ωστόσο το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου υπερισχύει στα ακαδημαϊκά θέματα. «Η Σύγκλητος, η διοίκηση του ΑΕΙ μπορεί να θέσει τους κανόνες, να οργανώσει, να συντονίσει τη λειτουργία των εξετάσεων και των εργαστηρίων, αρμόδιο όμως όργανο για την ολοκλήρωση των μαθημάτων, για την εκτέλεση της εργαστηριακής άσκησης και της εξέτασης, είναι η γενική συνέλευση του τμήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο προβληματισμός, πάντως, είναι έντονος τόσο για τη διενέργεια των εξετάσεων όσο και για την επιστροφή από 25 Μαΐου όσων φοιτητών θα πρέπει να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές, όπου δεν μπορεί η φυσική παρουσία να υποκατασταθεί με την τηλεκπαίδευση. Οι πρυτανικές αρχές έχουν απευθυνθεί σε κάθε Τμήμα ξεχωριστά, ζητώντας πλήρη καταγραφή των μαθημάτων, των φοιτητών, των χώρων, καθώς και τις προτάσεις τους, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου να ληφθούν αποφάσεις, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρχουν και οι απαιτούμενες οδηγίες από τα υπουργεία.
Η επαναλειτουργία θα γίνει σταδιακά, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να γίνουν και κάποια εργαστηριακά μαθήματα με τηλεκπαίδευση, σε περίπτωση που αυτό κριθεί δυνατόν από τους διδάσκοντες. Για όσους επιστρέψουν στις κλινικές και τα εργαστήρια, θα ληφθούν τα συνήθη πλέον μέτρα για όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή αποστάσεις, που πιθανώς προϋποθέτουν και «σπάσιμο» των τμημάτων, ατομικά μέτρα προστασίας και απολυμάνσεις.
Ανάλογα μέτρα θα υπάρξουν και στα αμφιθέατρα, αν τελικά γίνουν οι εξετάσεις με φυσική παρουσία των φοιτητών, καθώς υπάρχει στο τραπέζι και η περίπτωση της προφορικής εξέτασης εξ αποστάσεως. Εκτός από τα μέτρα «αραίωσης» των φοιτητών, έχει κατατεθεί στα τμήματα και η πρόταση για μείωση κατά το ήμισυ του χρόνου εξέτασης.
Αυτό που απασχολεί κυρίως τις πρυτανικές αρχές, είναι το πώς θα γίνει η επιστροφή των φοιτητών στα Γιάννενα και ακολούθως η μετάβαση στους χώρους του ιδρύματος. Ήδη υπάρχουν κάποιες συζητήσεις με το Αστικό ΚΤΕΛ για να βρεθούν τρόποι αποφυγής του συνήθους συνωστισμού στα αστικά λεωφορεία, ενώ ζήτημα υπάρχει με τους φοιτητές από την Κύπρο. Με δεδομένο ότι ισχύει η 14ήμερι καραντίνα για όσους έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα τις ημερομηνίες της εξεταστικής για να βρίσκονται στην πόλη δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Τέλος, ο κ. Αλμπάνης δήλωσε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που λειτούργησε η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με ορισμένα μάλιστα τμήματα να κάνουν χρήση της τηλεδιάσκεψης πριν αυτό αποφασιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης ξεκίνησαν να γίνονται και οι ορκωμοσίες, αλλά και η υποστήριξη μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Άλλωστε, όπως ανέφερε, χρήση της τηλεδιάσκεψης γινόταν και προ κορωνοϊού από τα εκλεκτορικά σώματα.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος