ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε τροχιά σύγκρουσης εργαζόμενοι και διοίκηση

Σε αδιέξοδο παραμένουν οι σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης του ΟΤΕ, με τους πρώτους να βρίσκονται σε απεργία από τις 21 Δεκεμβρίου ζητώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έληξε 31 Δεκεμβρίου, αλλά και αντιδρώντας στις απολύσεις συναδέλφων τους κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, οδήγησαν ακόμη και σε συλλήψεις πέντε εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση να καταθέτει μήνυση ότι παρεμποδίζεται η προσέλευση εργαζομένων, ενώ θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της εταιρίας, μιας εταιρίας υπερκερδοφόρας όπως σημειώνουν, που προχώρησε στην απόλυση των συναδέλφων τους φυλάκων επειδή αρνήθηκαν να δεχθούν εθελούσια έξοδο.

ΟΙ εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ανάλογα και με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της τοπικής διοικούσας εργαζομένων ΟΤΕ σε Γιάννενα-Θεσπρωτία – Κέρκυρα Τάσος Κατσουλάρης, κάνοντας λόγο για συγκινητική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

«Με τη στάση μας έως σήμερα έχουμε δείξει ότι θέλουμε μια εύρωστη οικονομικά εταιρία και το έχουμε δείξει στο παρελθόν με την οικειοθελή μείωση που δεχθήκαμε το 2011, όταν τότε η εταιρία είχε ζημία 6 δισ. ευρώ. Η διοίκηση θέλει τις απολύσεις για να παρουσιάσει ακόμη περισσότερα κέρδη στην DeutcheTelekom. Η συμμετοχή είναι καθολική, είναι πρώτη φορά τόσο μεγάλη και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι ζητούν το αυτονόητο, σημείωσε ο πρόεδρος ΕΤΕ ΟΤΕ ΒΔ Ελλάδας Δημήτρης Κλαπανάρας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση. «Με τις συλλήψεις η κατάσταση έχει ξεφύγει, αυτό που ζητάμε είναι απλό: συλλογική σύμβαση εργασίας, τον μισθό και τη δουλειά μας. Έγιναν εννέα απολύσεις σε μια εταιρία που έχει κέρδος ένα εκατομμύριο την ημέρα. Αν είχε ζημίες τι θα έκανε; Μιλάμε για μια εταιρία με υπέρογκα κέρδη. Αν μια τέτοια εταιρία θέλει εργαζόμενους με εξάωρα και μισθούς 400-500 ευρώ, τι πρέπει να κάνουν οι μικρότερες επιχειρήσεις;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για συνέχιση του αγώνα μέχρι τέλους μίλησε το μέλος της τοπικής διοικούσας Απόστολος Ζήκος, ευχαριστώντας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία εργαζομένων που ήδη βρίσκονται στο πλευρό τους, ενώ κάλεσε και εργαζόμενους άλλων κλάδων να συμπαρασταθούν.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, βρέθηκε ο πρόεδρος Νίκος Έξαρχος και στελέχη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους.«Σε μια περίοδο που η εργοδοσία, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου επιδιώκουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς δικαιώματα, ο αγώνας των εργαζόμενων του ΟΤΕ για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας.Καλούμε τα σωματεία να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους κόντρα στο μαύρο μέτωπο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Σχετικά άρθρα

Προετοιμάζει αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο

Να μπει τέλος στα «εντέλλεσθε» ζητά η ΕΙΝΗ

Αποστόλης Τζελέτας

Ξανά σε κινητοποιήσεις οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί