Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Να μπει τέλος στα «εντέλλεσθε» ζητά η ΕΙΝΗ

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, θα συμμετέχει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου στην πανελλαδική απεργία, που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, κάνει γνωστή τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρα, μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συντονισμό με τους συλλόγους εργαζομένων των νοσοκομείων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, με τους υγειονομικούς να ζητούν, επίσης, να μείνουν εκτός νοσοκομείων οι εργολάβοι και να μη μονιμοποιηθεί το καθεστώς των μετακινήσεων των γιατρών στα νοσοκομεία.

Οι μετακινήσεις γιατρών με «εντέλλεσθε» είναι ένα από τα προβλήματα, που απασχολούν συχνά πυκνά τους υγειονομικούς στην Ήπειρο, με τελευταίο «κρούσμα» την εντολή της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για αναγκαστική μετακίνηση Επιμελήτριας Χειρουργού από το Νοσοκομείο Άρτας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, τη στιγμή που δεν έχει φροντίσει να προκηρύξει καμία θέση Επιμελητή Χειρουργού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας τα δύο τελευταία χρόνια και έχει αναγνωρίσει τις τεράστιες ανάγκες του Χειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου Άρτας, αφού έχει εγκρίνει τις παρατάσεις θητείας δύο χειρουργών, που έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, γιατρός επιμελήτρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Άρτας θα αναγκαστεί να παραιτηθεί για οικογενειακούς λόγους, αφού το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για συνυπηρέτηση υγειονομικών και δεν εγκρίνουν την μετάθεση του συζύγου της, ο οποίος είναι διασώστης στο ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Η ΕΙΝΗ ζητά από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ακυρώσουν την απόφαση αναγκαστικής μετακίνησης της γιατρού και να φροντίσουν να προκηρύξουν θέσεις Επιμελητών Χειρουργών, ώστε να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις οι ανάγκες των νοσοκομείων Πρέβεζας και Άρτας. Ζητά, παράλληλα, την έγκριση της μετακίνησης στην Άρτα του συζύγου της γιατρού της ΜΕΘ, εφαρμόζοντας τον νόμο για συνυπηρέτησης υγειονομικών, ώστε να μη στερηθεί το Νοσοκομείο της Άρτας των πολύτιμων υπηρεσιών της.

Τέλος, καταδικάζει την πρόσφατη κλήση των Διευθυντών των κλινικών για να αποστείλουν τις έκτακτες ανάγκες τους σε γιατρούς, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για μετακινήσεις εντός της ΥΠΕ, συνεχίζοντας την κάλυψη των αναγκών όχι με μόνιμο προσωπικό, αλλά με «γυρολόγους» γιατρούς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Με άλλη ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΗ καταδικάζει την προδιαγραφόμενη «απόλυση» επικουρικού ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο ψυχίατρος είχε προσληφθεί τον Ιούλιο του 2021 με σύμβαση ορισμένου χρόνου (36 μήνες) μέσω ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο προγράμματος για υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας, που αφορά ψυχιατρικούς ασθενείς. Το πρόγραμμα προέβλεπε τέσσερις συνολικά εργαζομένους, από τους οποίους προσλήφθηκε μόνο ένας, επιτελώντας τα καθήκοντα που του αναλογούσαν.

«Όσα προσχήματα και αν επικαλείται η διοίκηση, η ουσία είναι ότι η απόλυση ισοδυναμεί με την κατάργηση του προγράμματος από τα Νοσοκομείο, ανοίγοντας τις πόρτες για ανάληψη του έργου από ΜΚΟ», καταγγέλλει η ΕΙΝΗ και ζητά τη συνέχιση του προγράμματος από το Νοσοκομείο και την άμεση πρόσληψη όλων των απαιτούμενων υγειονομικών για τη λειτουργία του.

Σχετικά άρθρα

ΕΙΝΗ – «Έκνομη» η εντολή μετακίνησης παιδιάτρου από το ΠΓΝΙ στο «Χατζηκώστα»

Περισσότερες προσλήψεις ζητά η ΕΙΝΗ

«Εντέλλεσθε» για την κάλυψη αστοχιών και παραλείψεων