ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ξανά σε κινητοποιήσεις οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν για μια ακόμη φορά οι κλινικοεργαστηριακοί, εργαστηριακοί γιατροί και γιατροί των πολυϊατρείων, που έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, καθώς η αναδρομική είσπραξη του claw back που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το claw back του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δις, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα των διαγνωστικών δομών.

Όπως επισημαίνουν οι δυσβάσταχτες κρατήσεις και τα κουρέματα οδηγούν στο λουκέτο κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς και πολυϊατρεία της γειτονιάς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία. Αντιθέτως, για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%. Η δωρεάν Υγεία είναι λοιπόν παροχή των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και όχι του ΕΟΠΥΥ», τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και προσθέτουν πως οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας «τελούν σε καθεστώς χρεοκοπίας, χωρίς δικαίωμα στη σύνταξη ούτε στον θάνατο, ενώ ο μόνιμος εφιάλτης τους είναι οι καταλογισμοί του ΕΟΠΥΥ και οι κατασχέσεις».

Την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με βασικο αίτημα την κατάργηση του clawback εκφράζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (Ι.Σ.Ι.), όπως και το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας

«Το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που έχει εδώ και χρόνια επιβληθεί και οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τους γιατρούς και  απειλεί με λουκέτο τα ιατρεία της γειτονιάς. Σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η Πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ τόσο για το clawback, όσο και για τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν επιβληθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις που αποκλείουν τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία από τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων.

 

Σχετικά άρθρα

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός του claw back

Να μπει τέλος στα «εντέλλεσθε» ζητά η ΕΙΝΗ

Αποστόλης Τζελέτας

Απειλή λουκέτου για τα εργαστηριακά ιατρεία