ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταγγέλλουν την απαξίωσή τους από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Τη διαμαρτυρία τους για την αναβολή για το επόμενο έτος του Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή», αλλά και γενικότερα για την απαξίωση του καλλιτεχνικού δυναμικού των Ιωαννίνων από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση δώδεκα ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Οι Θοδωρής Γκόγκος, Βασίλης Κονταξής, Γιώργος Φλώρος, Στέλλα Κατσαρού, Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Ναταλία Μίγδου, Βασίλης Γουργούλης, Χρήστος Χρήστου και Θανάσης Μιχαηλίδης επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως στόχος της ανακοίνωσής τους είναι η προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών, ενώ εκφράζουν την ελπίδα πως θα αποτελέσει την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ουσιαστική λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ.
Σε ό,τι αφορά το Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή», σημειώνουν πως την περασμένη άνοιξη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ανακοίνωσε προκήρυξη ενδιαφέροντος θεατρικών συμπαραγωγών με επαγγελματικές ομάδες της πόλης και πολλοί επαγγελματίες της πόλης υπέβαλαν προτάσεις. Αυτό σημαίνει πως το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε και τη δαπάνη των συμπαραγωγών, που θα επιλέγονταν για την επόμενη σεζόν.
Στην πορεία, με νέα του απόφαση στις 6 Αυγούστου, ανέβαλε την επιλογή των προτάσεων, με σκοπό αυτό να γίνει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε την 1η Οκτωβρίου 2019. Οι καλλιτέχνες απέστειλαν ομαδική επιστολή για να πληροφορηθούν για την τύχη των προτάσεών τους και τρεις εβδομάδες μετά έλαβαν έγγραφη απάντηση από την διοίκηση του Θεάτρου πως το Φεστιβάλ αναβάλλεται, διότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το πέρας του 2019 δεν επαρκεί για την επιλογή ή μη των προτάσεων που υποβλήθηκαν.
«Ήδη, με άλλα λόγια, πέρασαν εννιά ολόκληροι μήνες και οι καλλιτέχνες της πόλης όχι μόνο δεν έλαβαν απάντηση ποτέ από την παλιά ή τη νέα διοίκηση, αλλά η αναμονή τους παρατείνεται επ’ αόριστον για το νέο έτος… Επίσης, ουδεμία απάντηση δόθηκε σε σχέση με το ποσό που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση για τη διεξαγωγή του εν λόγω φεστιβάλ. Αυτά τα χρήματα παραμένουν για τον σκοπό αυτό; Μεταφέρθηκαν σε άλλη παραγωγή; Χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες δαπάνες του Θεάτρου;», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν ότι η απόφαση δημιουργεί μέγιστα θέματα στον καλλιτεχνικό τους προγραμματισμό αλλά και στην επαγγελματική τους δέσμευση απέναντι στους συνεργάτες τους και τους συντελεστές των προτάσεων.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, γίνεται λόγος για μια γενικότερη απαξίωση προς το θεατρικό έμψυχο υλικό του τόπου, αν και με βάση τον εσωτερικό κανονισμό του ΔΗΠΕΘΕ θα έπρεπε να υπάρχει αξιοποίηση κατά το δυνατόν Ηπειρωτών δημιουργών και καλλιτεχνών. Αντίθετα, αναφέρουν πως δίνεται βαρύτητα σε παραγωγές που προετοιμάζονται εκτός Ιωαννίνων και έρχονται στην πόλη μόνο κατά την περίοδο των παραστάσεων με το μεγαλύτερο ποσοστό των συντελεστών τους εκτός της πόλης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στις έξι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τα δύο τελευταία χρόνια, οι σκηνοθεσίες ανατέθηκαν σε σκηνοθέτες εκτός Ιωαννίνων και οι συντελεστές ήταν κατά πλειοψηφία επίσης εκτός Ιωαννίνων.
Οι δώδεκα υπογράφοντες την ανακοίνωση αναγνωρίζουν πως πράγματι το δυναμικό της πόλης δεν επαρκεί για τη δημιουργία μεγάλων παραγωγών και οι συνάδελφοι που έρχονται από άλλες πόλεις να εργαστούν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, είναι απαραίτητοι, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι ηθοποιοί που κατοικούν στα Γιάννενα πρέπει να μείνουν εκτός επαγγελματικής δυνατότητας στον τόπο τους.
«Τα θεατρικά Ιωάννινα δεν ανήκουν πλέον στη δεκαετία του 1980. Η πόλη διαθέτει και πλήθος δημιουργών αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας πολιτιστικού έργου. Αν ο κύριος σκοπός του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων δεν είναι η εδώ δημιουργία και η δυνατότητα επαγγελματικής και καλλιτεχνικής πορείας στους τοπικούς επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου τότε ποιος άραγε ο λόγος της ύπαρξής του;», διερωτώνται και καλούν τόσο τη διοίκηση του Θεάτρου, την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και τη δημοτική αρχή να απαντήσουν δημόσια για το σοβαρό αυτό θέμα αλλά και να ανακοινώσουν επίσημα την θέση του απέναντι στους ηπειρώτες δημιουργούς του θεάτρου.

Θα υπάρχει συνέχεια, αλλά με νόμιμο τρόπο

Για συνέχιση αλλά και διεύρυνση του φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή» δεσμεύονται δήμος Ιωαννιτών και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, απαντώντας στην ανακοίνωση, ενώ εκφράζουν και την έκπληξή τους για το περιεχόμενο της, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον τους για την στήριξη των ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο.
Στην αρχή της απάντησης επιρρίπτονται εμμέσως ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για το ότι δεν προχώρησε η διαδικασία και η επιλογή, παρότι η προκήρυξη για το 2019 είχε γίνει από την άνοιξη. Στη συνέχεια τονίζεται ότι η νέα διοίκηση διαπίστωσε ότι η επιχορήγηση θεατρικών ομάδων για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο Καμπέρειο, αντιμετώπιζε προβλήματα, καθώς το ΔΗΠΕΘΕ ως επιχορηγούμενος φορέας δε δύναται να προχωρά σε επί μέρους επιχορηγήσεις. Θεωρώντας, ωστόσο, ότι οφείλει να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες της περιοχής, έχει διατηρήσει ολόκληρη την προβλεπόμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020 και αναζητά τον νόμιμο τρόπο που θα επιτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, ώστε να είναι διασφαλισμένο και το οικονομικό της σκέλος.
Σκοπός της δε, όπως αναφέρεται στην απάντηση, είναι να ενισχύσει τον θεσμό και να τον ανοίξει σε ολόκληρη την Ήπειρο, δίνοντας βήμα σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. «Να μετατρέψει δηλαδή την “Πόλη στη σκηνή” σε σκηνή για ολόκληρη την Ήπειρο», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

«Γάλα, αίμα» της Αλεξάνδρας Κ* από τη Σχολή Θεάτρου «Ορφέας»

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

«UTOYA, μια ξεχασμένη μέρα» για τέσσερις παραστάσεις στα Γιάννενα