ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέσεις εργασίας… εξ ουρανού

Θετικό αποτύπωμα σε μια σειρά υπηρεσιών, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με τον τουρισμό, έχει ήδη αφήσει η άνοδος του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Τα στοιχεία της εντυπωσιακής αύξησης της επιβατικής κίνησης για το οκτάμηνο του 2019, με το πρώτο καλοκαίρι ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και επέκτασης είναι προφανώς ενδεικτικά των δυνατοτήτων του, καθώς ξεπέρασε το αριθμό των επιβατών έναντι άλλων αεροδρομίων, που βρίσκονται μάλιστα σε νησιά.

Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών, με άνοδο 29,9%, έναντι όλων των αεροδρομίων της χώρας. Διακίνησε δε 93.417 επιβάτες το πρώτο 8μηνο του ΄19 (έναντι 71.893 το αντίστοιχο διάστημα του ΄18), την ώρα που το αεροδρόμιο της Νάξου, το οποίο επίσης παρουσίασε μεγάλη ποσοστιαία αύξηση) διακίνησε 74.733 επιβάτες και το αεροδρόμιο της Λήμνου 75.557 επιβάτες το ίδιο διάστημα.

Επιπλέον όμως, όλο αυτό το διάστημα που το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει πάρει… φόρα, υπήρξε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που έχει να κάνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο στις υπηρεσίες που «εδρεύουν» στο αεροδρόμιο, όσο και ευρύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν τριπλασιάστηκε –τουλάχιστον για τη θερινή περίοδο, όσο διαρκούν τα προγράμματα πτήσεων των ξένων εταιριών- ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης που λειτουργούν στο αεροδρόμιο.

Την ίδια ώρα προστέθηκαν δύο εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ενώ μια θέση εργασίας δημιούργησε και η Ένωση Ξενοδόχων, στο περίπτερο Τουριστικής Ενημέρωσης Επισκεπτών που λειτουργεί, έξω από τον χώρο των αφίξεων.

Παράλληλα, χάρη στα προγράμματα των ξένων κυρίως αεροπορικών εταιριών, υπήρξε τόνωση σε κλάδους που εκτελούν μεταφορικό τουριστικό έργο, όπως το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αλλά και τα ταξί.

Ακόμη και αεροδιακομιδές ασθενών από ιδιωτική εταιρία γίνονται από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που είχε ως έδρα την Κέρκυρα και πλέον έχει δημιουργήσει υποκατάστημα στην πόλη, παρέχοντας τις υπηρεσίες της. «Πλέον η Ήπειρος και τα Γιάννενα είναι μια περιοχή που γνωρίζουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, χειμώνα – καλοκαίρι. Το αεροδρόμιο άνοιξε νέους δρόμους», σημείωσε, μιλώντας στον «Η.Α.» η ιδιοκτήτρια της εταιρίας Ασπασία Πανδή.

Όλα αυτά βέβαια είναι ελάχιστα σε σχέση με τον αντίκτυπο που υπάρχει στον ίδιο τον κλάδο του τουρισμού, δηλαδή σε επίπεδο φιλοξενίας και εστίασης, αλλά είναι ενδεικτικά πως ενός καλού έργου, πολλά οφέλη έπονται.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και άλλων τομέων, όπως η μεταφορά φορτίων, που μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι και τα αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις από και προς τα Γιάννενα, δεν είναι μεγάλου μεγέθους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, ο ιδιοκτήτης επιχείρησης διαμεταφορών Σπύρος Ζαφείρης, εφόσον υπάρξει εξαγωγική δραστηριότητα σε τομείς που ενδείκνυται η γρήγορη μεταφορά που προσφέρει το αεροπλάνο, όπως π.χ. τα νωπά προϊόντα, θα μπορούσε σιγά σιγά να αναπτυχθεί και το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, ακόμη και με πτήσεις τσάρτερ. «Μέχρι στιγμής είναι αρκετά δύσκολο, καθώς θα πρέπει να ταιριάξουν οι ανάγκες της παραγωγής, με τις δυνατότητες του αεροδρομίου», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Στα «ραντάρ» των τουριστικών πρακτόρων το αεροδρόμιο Ιωαννίνων