ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στα «ραντάρ» των τουριστικών πρακτόρων το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Μπορεί οι επισκέπτες από την Κατάνια της Ιταλίας, που προσγειώθηκαν το πρωί στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, να μην έχουν ως τελικό προορισμό την πόλη και τον νομό για τις διακοπές τους, ωστόσο η πρώτη πτήση charter από τη γειτονική χώρα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο για το «άνοιγμα» του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Ένα αεροδρόμιο, που πριν λίγα χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμη και στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα, πλέον έχει «μεταμορφωθεί» κτιριακά και λειτουργικά ,και το σημαντικότερο είναι ότι έχει μπει στον διεθνή «χάρτη».
Αποτέλεσμα είναι αεροπορικές εταιρίες και τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού να αρχίζουν να «βλέπουν» το διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και να το αξιοποιούν για τα πακέτα τους, είτε ο τελικός προορισμός είναι τα Γιάννενα και η Ήπειρος, είτε όχι.
Με τον τρόπο αυτό και το αεροδρόμιο αλλά και ο προορισμός αρχίζουν να αποκτούν επαφές και διασυνδέσεις, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε αυτό που όλοι επιζητούν, περισσότερες συνδέσεις του αεροδρομίου Ιωαννίνων με πόλεις του εξωτερικού, κυρίως βέβαια τη Γερμανία.
Η πρώτη πτήση από την Ιταλία ακολουθεί εκείνες από το Ισραήλ, τη Σουηδία και τη Δανία, και φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά ο «κύκλος» ανοίγει, χάρη στις προσπάθειες των φορέων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη πτήση charter θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, με αεροσκάφος της εταιρείας Luxwing, και ο προορισμός «Ιωάννινα» ήδη φιγουράρει στην επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου της Κατάνιας.
Την πτήση υποδέχθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης εναλλακτικών μορφών τουρισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας και εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων το μέλος του Δ.Σ. Στάθης Σιούτης, καθώς και ο αερολιμενάρχης Βασίλης Μητσιμάρης.
Μάλιστα ο τελευταίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη μεγάλη εξέλιξη του αεροδρομίου των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια αρχή με την Ιταλία. Δεν αφήνουμε τα μεγάλα, αλλά κυνηγάμε και τα μικρά, ώστε να γίνεται γνωστός προορισμός το διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Κάποτε δεν είχαμε καύσιμο, τώρα το αεροδρόμιο έχει αλλάξει εντελώς. Με τη δουλειά όλων μας, μας προσεγγίζουν εταιρίες, περιοδικά ή μόνιμα. Έχει αλλάξει όψη και έχει μπει στον διεθνή χάρτη», σημείωσε ο κ. Μητσιμάρης, προσθέτοντας πως οι μεγάλοι στόχοι παραμένουν η αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο Κρήτης αλλά και τη Γερμανία. «Θα τους κυνηγήσουμε», σημείωσε.
Για ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του προορισμού έκαναν λόγο οι κ.κ. Γκαρτζονίκας και Σιούτης, σημειώνοντας πως, μέσω της κοινής προσπάθειας όλων των φορέων, ο στόχος της προσέλκυσης επισκεπτών και από άλλες αγορές μπορεί να επιτευχθεί.
Όπως αναφέρεται, πάντως, σε σχετική ανακοίνωση, η σύνδεση της Ιταλίας με την Ελλάδα είναι μακραίωνη, με τις επιρροές να είναι πολύπλευρες και αμφίδρομες, παραμένοντας ζωντανές με το πέρασμα του χρόνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιρροών είναι, μεταξύ άλλων, η αρχιτεκτονική των Επτανήσων και η ελληνική διάλεκτος Griko, που ομιλείται μέχρι σήμερα σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας. Στοιχεία όπως αυτά κρατούν συνδεμένους τους δύο πολιτισμούς, διατηρώντας μεγάλο το ενδιαφέρον Ελλήνων και Ιταλών για ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όσον αφορά τη δυναμικότητα στη διαχρονική εξέλιξη επισκεπτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην υψηλότερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (+38%) από 50,3 χιλιάδες επισκέπτες το 2016 σε 69,4 χιλιάδες το 2019. Ανά χώρα προέλευσης και σε συμφωνία με την ανάλυση, που προηγήθηκε, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.
Συνολικά σχεδόν ένα στα δύο ευρώ εισπράξεων στην Περιφέρεια Ηπείρου προέρχονται από επισκέπτες των παραπάνω χωρών.Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 8,6% την περίοδο εξέτασης, με υψηλότερη αύξηση των επισκεπτών από την Ιταλία (+20,2%).

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Πτήσεις τσάρτερ και από την Ιταλία στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων