Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άναψε «πράσινο» για τη μονάδα βιοαερίου στο Μαζαράκι

Θετικά γνωμοδότησε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου για την αδειοδότηση μονάδας βιοαερίου δυναμικότητας 0,499 MW στη θέση «Κουτάδες» της Τ.Κ. Μαζαρακίου του δήμου Πωγωνίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά και την αντίθετη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η απόφαση της Επιτροπής ελήφθη, παρά τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπρόσωπο των κατοίκων, με δεδομένο ότι περιβαλλοντικά δε δημιουργείται όχληση και η επένδυση πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος.
Την αδειοδότηση καταψήφισε η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», αναδεικνύοντας κυρίως την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της περιφέρειας για αντίστοιχα έργα, με τον Κώστα Μπασιούκα να επισημαίνει ότι η επένδυση δεν τηρεί τους όρους ανάπτυξης της περιοχής (όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου), βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας και δεν έχει την κοινωνική συναίνεση.
Συμφώνησε με την σκοπιμότητα του έργου, αλλά διαφώνησε με τη χωροθέτηση στο Μαζαράκι, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, υποστηρίζοντας πως στο σημείο που επιλέχθηκε, δεν υπάρχει πρώτη ύλη (κτηνοτροφικά απόβλητα και υποπροϊόντα», με αποτέλεσμα να μεταφέρονται αυτά από άλλες περιοχές. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος διαφωνίας της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων του οικισμού, που κάνουν λόγο για περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής αλλά και του ποταμού Καλαμά.«Συμμερίζομαι την άποψη της τοπικής κοινότητας ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί επιλέχθηκε αυτή η θέση», σημείωσε ο κ. Ζάψας και με δεδομένο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η αγορά του οικοπέδου, ζήτησε να εξετάσει μια διαφορετική χωροθέτηση.
Λευκό ψήφισε από την πλευρά του ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, ενώ ο εκπρόσωπος των κατοίκων Σταύρος Ζηκόπουλος έκανε λόγο για έγκλημα κατά της περιοχής. «Αυτό που πάει να γίνει, είναι έγκλημα. Το Μαζαράκι έχει κάμπο, δεν υπάρχει πρώτη ύλη. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 40 τόνους απόβλητα και 60 τόνους νερό, από αυτά θα παράγονται πέντε τόνοι πέλετ και τα υπόλοιπα θα καταλήγουν στα χωράφια και στον Καλαμά», σημείωσε.
Απαντώντας σε αρκετά ερωτήματα, ο εκπρόσωπος του φορέα πραγματοποίησης της μονάδας βιοαερίου «Ενεργειακή Ηπείρου Ε.Π.Ε.» Παναγιώτης Σιόρεντας υποστήριξε ότι δε θα υπάρχει περιβαλλοντική όχληση από τη μονάδα, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούσε να γίνει στον κάμπο του Καλπακίου, απ’ όπου ουσιαστικά προέρχεται η πρώτη ύλη, καθώς δεν επιτρέπεται από το ΣΧΟΑΠ, στο οποίο δεν έχει προβλεφθεί χωροθέτηση ούτε καν για μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
«Η μονάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Τατιάνα Καλογιάννη, κλείνοντας την ψηφοφορία.
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα στον Καλαμά, ένα ισχύος 10MW στο Μαζαράκι με φορέα υλοποίησης την «Αιολική Μαλέα Λακωνίας Α.Ε.», και ένα ισχύος 4,8 MWM στο Λίθινο με φορέα πραγματοποίησης την Green Power MIKE, παρά την αντίθετη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας. Μάλιστα, στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος εξήγησε ότι ο λόγος της αρνητικής γνωμοδότησης του δήμου είναι ότι η εταιρία δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τον δήμο, παρόλο που θα χρησιμοποιήσει δημοτικές εκτάσεις. «Δε διαφωνούμε με τέτοιες επενδύσεις και το έχουμε αποδείξει, όμως διαφωνούμε με νοοτροπίες αποικιοκρατικού χαρακτήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η γνώμη του δήμου θα ήταν διαφορετική, αν υπήρχε συνεννόηση για τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, όπως γίνεται και με άλλα έργα στην περιοχή.
Αρνητική ήταν η γνώμη της Επιτροπής για τη ΜΠΕ ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού , ισχύος 3,6 MWM, στο ρέμα Κουκουμανέρι, θέση «Κορομηλιές» στο Δίστρατο Κόνιτσας, με φορέα τη Wind Energy Facility MIKE, λόγω της αρνητικής γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία ενιαίας πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων σε θαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων στη θέση «Νήσος Γάϊδαρος» Πρέβεζας, για τη μετατόπιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό πλωτών εγκαταστάσεων υφιστάμενης μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, δυναμικότητας 214 τόνων ετησίως, στον όρμο Βάλτου Ηγουμενίτσας, καθώς και για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ, που αφορά λατομείο αδρανών υλικών στη θέση «Μπούφος» Θεσπρωτικού, ως προς την προσθήκη μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις , κατασκευές (ΑΕΚΚ) και μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος, εντός του λατομικού χώρου, ενώ θετική ήταν και ως προς τις ΜΠΕ για πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες στις θέσεις «Ράχες» και «Σαρακαμπίνα» Αμπελιάς, «Αμπέλια- Σαρακαμπίνα» Νεοκαισάρειας, «Λόγγος- ΑΣΜΕΚ» Δολιανών, καθώς και στις τοπικές κοινότητες Ζωοδόχου και Πρωτόπαππα δήμου Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα

Οι κουτσουλιές θα γίνονται ενέργεια

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα ακόμη αιολικό