ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα ακόμη αιολικό

Αρνητικά, με συνοπτικές διαδικασίες γνωμοδότησε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία έξι αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 18 MW, στις θέσεις «Τρίκορφον», «Μεσοβούνι» και «Μεγάλη Καψάλα» της Δ.Ε. Ασπροποτάμου και στις θέσεις «Κούτσουλας» και «Χιόλι» της Δ.Ε. Καστανιάς του Δήμου Μετεώρων, και στη θέση «Οξυά Δεσπάτη» του Δήμου Μετσόβου.

Η Επιτροπή υιοθέτησε την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, απόφαση, που ήταν αναμενόμενη, με βάση τη γενικότερη στάση σε αιολικά πάρκα, για τα οποία δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Αρνητικά για το συγκεκριμένο έργο έχουν αδειοδοτήσει ήδη ο Δήμος Μετσόβου και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ωστόσο θετικές γνωμοδοτήσεις υπάρχουν από όλους τους υπόλοιπους φορείς, όπως τα Δασαρχεία, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.
Ομόφωνα αρνητικά –με ένα παρών του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου- γνωμοδότησε η Επιτροπή και επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. για το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο ρέματος «Λευκοπόταμος» ισχύος 1,38 MW στο Ανθοχώρι Μετσόβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η Τρίτη φορά, που το συγκεκριμένο έργο ήρθε στην Επιτροπή, καθώς υπήρξε την πρώτη φορά αναβολή μετά από αίτημα των κατοίκων και τη δεύτερη μετά από αίτημα της «Φωτοβολταϊκή Ιτέας Φλώρινας Α.Ε.», που είναι ο φορέας υλοποίησης.
Η αρνητική γνωμοδότηση, σε αυτή την περίπτωση, ήρθε παρά τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας, με την Επιτροπή να συντάσσεται με τον Δήμο Μετσόβου και την κοινότητα Ανθοχωρίου, που έχουν αντιταχθεί στο έργο, προβάλλοντας μια σειρά ενστάσεων περιβαλλοντικού και όχι μόνο χαρακτήρα.
Αν και ο εκπρόσωπος του μελετητή προσπάθησε να αντικρούσει τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι το έργο θα συμβάλει θετικά σε ενδεχόμενα κατολισθητικά ζητήματα, γιατί θα γίνει αντιστήριξη πρανών, και διαβεβαιώνοντας ότι θα δίνεται προτεραιότητα σε χρήσεις ύδρευσης και άρδευσης, εν τούτοις άφησε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, με κυριότερο το πώς θα εξασφαλίσει τη χρήση δημοτικών εκτάσεων από τη στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση του Δήμου στο έργο. Το σημείο αυτό, μάλιστα, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οδήγησε τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Κώστα Σιαράβα να θέσει το ρητορικό ερώτημα, μήπως τελικά σκοπός είναι η μεταπώληση της άδειας.
Προβληματισμός, πάντως, εκφράστηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας –λόγος που οδήγησε στο «παρών» τον Σπ. Ριζόπουλο, ο οποίος θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έργα ΑΠΕ στην περιοχή, να μην αρκούνται στα όσα προβλέπει ο νόμος για τα ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες. «Το νομικό πλαίσιο δε φτάνει ούτε για ζήτω. Να γίνεστε γενναίοδωροι στα ανταποδοτικά. Μόνοι σκάβετε το λάκκο σας», ανέφερε με νόημα.
Μια μικρή νίκη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς την απόφαση, σημειώνοντας την ανάγκη να μπει φρένο στη λογική κάθε ποτάμι και φράγμα κάθε ρέμα και μικρό υδροηλεκτρικό. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια, μαζί με τον Δήμο Μετσόβου και την κοινότητα Ανθοχωρίου θα πρέπει να πρέπει να είναι αγωνιστικά παρόντες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου θα ληφθεί απόφαση για την αδειοδότηση του έργου.

«Ναι» στις πτηνοτροφικές μονάδες

Ομόφωνα θετικά, με κάποιες επιμέρους προϋποθέσεις από την πλευρά της «Αριστερής Παρέμβασης» σε δύο περιπτώσεις, γνωμοδότησε η Επιτροπή για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας με αύξηση δυναμικότητας από 19.560 σε 28.360 ορνίθια κρεατοπαραγωγής με υδρογεώτρηση στη θέση «Μούσιας» στη Βίγλα Άρτας (Δημήτριος Χάιδος), για την εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 63.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής με υδρογεώτρηση στη Ρωμιά Φιλιππιάδας («Λιαπάτης Μονοπρόσωπη ΙΚΕ»), για την εγκατάσταση χοιροτροφικής μονάδας δυναμικότητας 3.000 χοιριδίων κρεατοπαραγωγής άνω των 30 κιλών με υδρογεώτρηση στη θέση «Ντούσκος» στον Γυμνότοπο Φιλιππιάδας («Παναγιώτης και βασιλική Κόκκαλη Ο.Ε.») και για την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 63.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση στη θέση «Μπανασι» στον Γυμνότοπο Φιλιππιάδας («Αθανασόπουλος Θεόδωρος Μονοπρόσωπη ΙΚΕ»).
Κατά πλειοψηφία θετική ήταν η γνωμοδότηση για την εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 27.720 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής στη θέση «Φτέρη» Μαρμάρων Δήμου Ιωαννιτών» («Γ. & Ν. Αγρόκτημα ΕΠΕ»), καθώς μειοψήφησαν ο Γ. Πρέντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Ζ. Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση».

Σχετικά άρθρα

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Δεύτερο «όχι» για το αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Ανταποδοτικό τέλος και στους κατοίκους Αετόπετρας, Δεσποτικού και Βασιλόπουλου