Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Τη λογική, το φιλότιμο και τη συνεργασία απέναντι στα «σχέδια επί χάρτου» προτάσσουν οι αιρετοί της Ηπείρου, αλλά και οι φορείς που είναι κατεξοχήν αρμόδιοι για την πολιτική προστασία, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Με την κλιματική αλλαγή να έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, καθιστώντας σαφή σε όλους την αναγκαιότητα πρόληψης, οι εμπλεκόμενοι με την Πολιτική Προστασία φορείς, επιχειρούν αφενός να συνεχίσουν το –επιτυχημένο για την Ήπειρο – μοντέλο συνεργασίας, αφετέρου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που, κατά κύριο λόγο, θέτει ή επιτείνει η κεντρική πολιτεία.
Έτσι, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι δήμαρχοι νιώθουν εντονότερη την πίεση προκειμένου να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων, συχνά ανεφάρμοστων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια και ανησυχία ότι θα βρεθούν «κατηγορούμενοι», όπως αναδείχθηκε από την πλευρά τους κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, το πρώτο για τους νέους αιρετούς, για τον Δημήτρη Μαυρογιώργο ως Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας αλλά και τη νέα διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ήπειρο.
Η έλλειψη πόρων προς τους δήμους, αλλά και προς την Περιφέρεια, για τον καθαρισμό χιλιομέτρων οδικού δικτύου και δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών –όπου δε συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες – εκτάσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, καθιστά την πρόληψη ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
«Φέτος υπάρχει μέγιστη φραγκαρρώστια, όχι μόνο στους δήμους αλλά και σε εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία όλων και την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, κατάφερε να έχει καλά αποτελέσματα. «Δεν μπορεί με αυτούς τους πόρους, που μας έχουν δώσει, να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε δρόμους, δεν μπορούμε να κόψουμε χόρτα, να νοικιάσουμε εξοπλισμό, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Είναι ελάχιστοι πλέον οι χειριστές και οι οδηγοί», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, όπου, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε από την πλευρά του Υπουργείου να είναι παρών στις πυρκαγιές εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας και να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί των οδικών δικτύων.
Στην έλλειψη πόρων, σε σχέση με το εύρος των καθαρισμών που πρέπει να κάνουν, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την πρόσφατη νομοθεσία. Είναι ενδεικτικό πως ο Δήμος Ιωαννιτών για τους απαραίτητους καθαρισμούς λαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 72.000 ευρώ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μάκη Χρυσοστόμου, ενώ ο Δήμος Ζίτσας 45.000 ευρώ. Πέρα από αυτούς, καθυστέρηση υπάρχει και στην εκταμίευση κονδυλίων από τα Δασαρχεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι καθαρισμοί σε δασικές εκτάσεις να γίνονται στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
«Από τις δέκα σελίδες της Πυροσβεστικής για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου, οι τέσσερις αφορούν τον Δήμο Ζαγορίου, οι τρεις τον Δήμου Μετσόβου και οι υπόλοιπες όλη την υπόλοιπη Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ενώ ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αναφέρθηκε στην «παράνοια» που δημιουργούν οι νόμοι και εγκύκλιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος στους δήμους.
«Δεν έχουμε ταμία, δε μιλάμε καν για ειδικούς επιστήμονες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, εκτιμώντας πως το Υπουργείο αναζητά κάποιους να ρίξει την ευθύνη, όπως έχει κάνει για τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα ζώα κ.ά., ενώ η δήμαρχος Μετσόβου Μαρία Χριστίνα Αβέρωφ αναφέρθηκε επίσης στη γραφειοκρατία.

Πρόληψη και συνεργασία

«Η ετοιμότητα και η πρόληψη είναι οι πυλώνες της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα συμβάντα και κυρίως στις δασικές πυρκαγιές», τόνισε από την πλευρά του ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.
Μάλιστα, από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσει η έκδοση του Δελτίου Επικινδυνότητας, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θερμοκρασίες και την ένταση των ανέμων σε κάθε περιοχή, βάσει του οποίου θα καθορίζονται περαιτέρω ενέργειες των φορέων. Από τους δήμους ο κ. Μαυρογιώργος ζήτησε την καταγραφή των υδροφόρων οχημάτων, που έχουν στη διάθεσή τους, και τον έλεγχο στους πυροσβεστικούς κρουνούς.
Κοντά στους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά με αυστηρότητα όσον αφορά τον καθαρισμό δημοτικών εκτάσεων, εμφανίστηκε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Χριστόφορος Μπόκας, σημειώνοντας το νέο δόγμα της Πολιτικής προστασίας για ταχύτατη επέμβαση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις σε τυχόν περιστατικά.
Στις ενστάσεις που ακούστηκαν για ανεφάρμοστα σχέδια επί χάρτου από την πλευρά των Αθηνών, ο κ. Μπόκας σημείωσε πως «το χειρότερο είναι να μην υπάρχει κανένα σχέδιο» και πρόσθεσε πως το στοίχημα είναι να συνεχιστεί η καλή εικόνα των προηγούμενων ετών στην Ήπειρο και να μην υπάρξει επανάπαυση.
Το ίδιο σημείωσε και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κωνσταντίνος Τσιώπος, που αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται. «Είναι όμως υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ασφάλεια των πολιτών μας», σημείωσε, προσθέτοντας πως και στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.
Την ετοιμότητά τους και πάνω από όλα τη διάθεση συνεργασίας εξέφρασαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Β. Μουσελίμης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γ. Αζέλης, ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Παύλος Τιφτικίδης, ο Διοικητής της 8ης ΜΠ ταξίαρχος Γ. Παππάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Ι. Τσίγκρος, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Ελένη Βάκα, η εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Βασιλική Γνωστόπουλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κώστας Ντακαλέτσης, εκπρόσωποι των αυτοκινητοδρόμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Σιαράβας, που έδωσε έμφαση στα περιαστικά δασύλλια, Θ. Πιτούλης, που ζήτησε ειδική μέριμνα για τις εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και Στ. Ιωάννου, που ευχαρίστησε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τους εθελοντές της ΛΕΚ Πρέβεζας για την προσφορά τους.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Άμεση εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση