Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Άμεση εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση

Άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, εναέριων και επίγειων, επιτάσσει το νέο δόγμα βάσει του οποίου κινείται ο σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αν και οι πυρκαγιές ήρθαν πολύ νωρίτερα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Τα τελευταία 24ωρα δεκάδες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, με μεγαλύτερη αυτή της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας πως η παραμικρή απροσεξία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, από την πλευρά του, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, που αναμένεται δύσκολη εξαιτίας της ανομβρίας του προηγούμενου διαστήματος, ενώ, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, συνεχίζονται οι συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
«Έχουμε ισχυρές δυνάμεις και φέτος θα έχουμε από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς στόλους, που θα επιχειρήσουν στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα υπάρξει εφησυχασμός. Το νέο δόγμα της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας είναι να στέλνονται δυνάμεις από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, να διατίθεται το μάξιμουμ των επίγειων και εναέριων μέσων και της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και των υπολοίπων εμπλεκομένων εφόσον χρειαστεί», σημείωσε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Χριστόφορος Μπόκας.
Πρόσθεσε δε πως ενδεχομένως, από την κατανομή των νέων προσλήψεων δασοκομάντος, να ενισχυθούν περαιτέρω και αυτές που επιχειρούν στην περιοχή, ενώ θα υπάρχουν εναέρια και στο Άκτιο αλλά και στα Γιάννενα.
Πέρα ωστόσο από την επιχειρησιακή ετοιμότητα, κρίσιμη είναι η ενημέρωση και προσοχή από την πλευρά των πολιτών, με τις πυρκαγιές, που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες, να αποδίδονται κυρίως στην προσπάθεια ιδιωτών να κάψουν κλαδιά και φυτικά υπολείμματα. «Γνωρίζουμε ότι η φωτιά αυτών είναι μια σημαντική διαδικασία για τους αγρότες και για όποιον θέλει να καθαρίσει το χωράφι του, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημείωσε ο κ. Μπόκας, τονίζοντας πως όποιος θέλει να ανάψει φωτιά, θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει η πυροσβεστική διάταξη. Μεταξύ αυτών είναι η αποψίλωση του χώρου που θα βάλει φωτιά, αλλά και να έχει σε κοντινή απόσταση νερό. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά ταυτόχρονα να ενημερώνει πότε προτίθεται να προβεί σε καύση, αφήνοντας τα στοιχεία του, ώστε να μη σημάνει «άκυρος» συναγερμός, που σημαίνει διάθεση δυνάμεων χωρίς να υφίσταται λόγος. Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές, όταν πολίτες, βλέποντας τον καπνό, ενημερώνουν την Πυροσβεστική, που κινητοποιείται για να διακριβώσει τι συμβαίνει.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μπόκας και στο περιαστικό δασύλλιο των Ιωαννίνων, εφιστώντας την προσοχή σε όλους, ιδιαίτερα τις ημέρες με ενισχυμένους ανέμους.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Περίσσεια διαβεβαιώσεων για μέσα και προσωπικό