Η μακέτα για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ, που είχε παρουσιαστεί το 2010 στα Γιάννινα
Αθλητικά

Παραμένει όνειρο η κατασκευή νέου γηπέδου

Μια επίκαιρη ανάλυση σε ένα θέμα που απασχόλησε πολλές φορές την ομάδα του ΠΑΣ και τους φιλάθλους του.

Κατά την 11ετή παρουσία του στο τιμόνι του ΠΑΣ Γιάννινα, πολλές φορές ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έκανε προσπάθειες για να αποκτήσει η ομάδα δικό της γήπεδο, το οποίο θα λειτουργούσε παράλληλα ως αθλητικό και εμπορικό κέντρο.

Από μόνος του ο κ. Χριστοβασίλης ή ο ΠΑΣ ως εταιρεία δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε ένα τόσο μεγάλο έργο με υψηλό κόστος. Πόσω μάλλον στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Ο ηγέτης του «Άγιαξ» ανέκαθεν έψαχνε για «συμπαίκτες» συγχρηματοδότησης, για να εκμεταλλευτούν από κοινού την εμπορική χρήση του αθλητικού κέντρου. Μάλιστα, γύρω στα 2010, ιδιωτική εταιρία εκπόνησε μελέτη βιωσιμότητας και έγιναν οι μακέτες του νέου γηπέδου του ΠΑΣ, με την προοπτική να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που βρίσκεται στο παλιό αεροδρόμιο της Κατσικάς, κοντά στον χώρο που είναι τώρα το κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, στον χώρο του παλιού αεροδρομίου Κατσικάς, όπου δίπλα από αυτόν περνά και ο οδικός άξονας της Εγνατίας, θα γινόταν ένα σύγχρονο γήπεδο για τον ΠΑΣ, αθλητικό κέντρο για τις προπονήσεις και τις ομάδες νέων αλλά παράλληλα εκεί θα λειτουργούσε και εμπορικό κέντρο. Το συγκρότημα θα περιελάμβανε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων, γήπεδο ποδοσφαίρου και προπονητικό κέντρο, με τις προβλεπόμενες αθλητικές, συνοδευτικές και εμπορικές χρήσεις, αθλητικό πάρκο, υδάτινο πάρκο, οικολογικό πάρκο, χώρους στάθμευσης, καθώς και χώρους για πολιτιστικά δρώμενα. Το έργο αυτό ασφαλώς έμεινε στις μακέτες και στα χαρτιά. Μετά το 2011, που φούντωσε η οικονομική κρίση και μπήκε η χώρα μας στα μνημόνια και στέρεψαν οι κάνουλες, η σκέψη μόνο στην κατασκευή νέου γηπέδου δεν μπορούσε να πάει. Δεν ξέρουμε και κατά πόσο ήταν κατάλληλος ο χώρος στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ποιος Γιαννιώτης θα πήγαινε 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη για να δει τον ΠΑΣ, να ψωνίσει στα καταστήματα και να δει μετά τον αγώνα; Αν υπήρχε κάποιο θεωρητικό ενδιαφέρον για ένα τέτοιο εγχείρημα, αυτό εξανεμίστηκε εντελώς από τη στιγμή που το οικόπεδο του παλιού αεροδρομίου περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ και ήταν δύσκολο να το πάρει ο ΠΑΣ.

Μια δεύτερη σκέψη που πέρασε από το μυαλό του Χριστοβασίλη, ήταν να γίνει γήπεδο του ΠΑΣ στον χώρο του ΠΕΑΚΙ. Εκεί ο χώρος και οι εγκαταστάσεις ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σύμφωνα με το σενάριο, μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου φορέα (ΣΔΙΤ) θα βρισκόταν η φόρμουλα με την υπογραφή σύμβασης για μακροχρόνια παραχώρηση μέρους του χώρου -που είναι τεράστιος- στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για να κατασκευάσει αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Ως περιοχή προσφέρεται, γιατί είναι στην έξοδο της πόλης, πολύ κοντά στους κόμβους της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού. Έγιναν συζητήσεις με τοπικούς αξιωματούχους, αλλά ποτέ δεν μπήκαν στο δια ταύτα για τη λήψη αποφάσεων.

Νέος κύκλος συζητήσεων το 2016

Το θέμα «νέο γήπεδο για τον ΠΑΣ» αναζωπυρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, όταν βγήκε στην Ευρώπη και δεν μπορούσε να αγωνιστεί με την Άλκμααρ στα Γιάννινα, γιατί το στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν πληρούσε κάποιες προϋποθέσεις, με συνέπεια να γίνει το παιχνίδι στο γήπεδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι.

Τότε έγινε μεγάλη κουβέντα στα Γιάννινα, πώς είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη πόλη να μην έχει ένα γήπεδο της προκοπής, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και διεθνείς αγώνες. Ανατρέχοντας σε ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, ο «Ηπειρωτικός Αγών» σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η λύση που βλέπει ως ιδανικότερη ο Χριστοβασίλης, είναι στον χώρο του ΠΕΑΚΙ να γίνουν συμπληρωματικά έργα στο κεντρικό γήπεδο, με νέες κερκίδες, αποδυτήρια κλπ, χώροι για εμπορικές χρήσεις και να χτιστεί ένα γήπεδο 8.000– 10.000 θέσεων. Στη δεκαετία του ’90 που κατασκευάστηκε το αθλητικό κέντρο του ΠΕΑΚΙ στην έξοδο της πόλης προς Άρτας, έγινε ένα μικρό γήπεδο με κερκίδες 2.500 θέσεων, αλλά η μελέτη προβλέπει επέκταση των εξεδρών και την κατασκευή μεγαλύτερου γηπέδου. Η λύση ΠΕΑΚΙ φαίνεται ως η προσφορότερη και όχι η ανακαίνιση του σταδίου «Ζωσιμάδες», που είναι μέσα στην πόλη, με στενότητα χώρων και με υποδομές από δεκαετίες πριν…». Σε λίγες ημέρες, όταν έσβησαν και τα φώτα από την ιστορική παρουσία του ΠΑΣ στα ευρωπαϊκά σαλόνια, ξεχάστηκε και το θέμα του γηπέδου.

Τώρα το νέο γήπεδο μοιάζει με όνειρο

Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ 2, είναι άγνωστο αν ακόμη ο κ. Χριστοβασίλης σκέφτεται ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού προέχει το αγωνιστικό κομμάτι για την επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα. Επί του παρόντος, η κατασκευή ενός νέου γηπέδου για τον ΠΑΣ παραμένει όνειρο. Θα ήταν ιδανική περίπτωση η ομάδα να έχει δικό της γήπεδο και αθλητικό κέντρο σαν αυτό που έχει για παράδειγμα η Ξάνθη, όπου εκεί θα είχε όλες τις αθλητικές δραστηριότητές της, αλλά αφού δεν έγινε στα καλά χρόνια, είναι τρομερά δύσκολο να γίνει τώρα. Είναι δύσκολο να βρεθούν κεφάλαια και χρηματοδότες, όπως ακόμη δύσκολο είναι να γίνει συνεργασία με το Δημόσιο για την παραχώρηση της έκτασης που απαιτείται.

Προσωπικά, κάνοντας και συζητήσεις με πολλούς τοπικούς παράγοντες, το θεωρούμε ανέφικτο. Η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Πιο προσιτή είναι η κατασκευή μικρών εγκαταστάσεων για τις προπονήσεις, για να μην υπάρχει το πρόβλημα με τα λασπόνερα τον χειμώνα και να μην αναγκάζεται η ομάδα να πηγαίνει σε άλλα γήπεδα για προπόνηση. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για μεγάλο γήπεδο και εμπορικά κέντρα μπορεί να φαντάζουν ωραία ως θεωρία, αλλά στα τωρινά χρόνια είναι μακριά από την πραγματικότητα. Καινούργιο γήπεδο μπορεί να φτιάξει μόνο η Πολιτεία. Όπως έφτιαξαν μεγάλα γήπεδα στην Πάτρα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, πρέπει να κάνουν και στα Γιάννινα. Το δικαιούται η Ήπειρος των εθνικών ευεργετών.

Παλιότερα χάθηκε η χρυσή ευκαιρία

Η χρυσή ευκαιρία για τον ΠΑΣ να έχει δικούς του χώρους ή ακόμη και δικό του γήπεδο, χάθηκε παλιότερα και όχι στα χρόνια του Χριστοβασίλη. Στην δεκαετία του ’70, που η ομάδα ήταν σημαία όλων των Ηπειρωτών και ήταν στο πλευρό της χιλιάδες φίλαθλοι, υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες.

Περιμετρικά της πόλης, η οποία ήταν μικρότερη πολεοδομικά σε σχέση με τώρα, υπήρχαν διαθέσιμα οικόπεδα που θα μπορούσαν εύκολα να παραχωρηθούν στον ΠΑΣ. Διευκόλυνε και το γεγονός ότι ήταν σωματείο και όχι ανώνυμη εταιρία όπως τώρα με μετοχές και ιδιοκτήτη. Τότε μπορούσαν να γίνουν πολλά, τώρα είναι πολύ δύσκολο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Ο ΠΑΣ δεν έχει τίποτα δικό του από ακίνητα. Ούτε μια γκαρσονιέρα για να στεγάσει τα γραφεία του.

Να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ο ΠΑΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Είναι παλιό γήπεδο, όπου δύσκολα μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, αλλά με τα έργα ανάπλασης που έγιναν, έχει θαυμάσιο αγωνιστικό χώρο, υπέροχο στίβο, δύο σκεπαστές εξέδρες με καρεκλάκια, περιποιημένα αποδυτήρια, αίθουσα Τύπου, δημοσιογραφικά θεωρεία, γραφεία, που καλύπτει άνετα ανάγκες για παιχνίδια Σούπερ Λιγκ. Τώρα που η τοπική ομάδα αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ 2, το γιαννιώτικο γήπεδο είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας.

Το πρόβλημα στον ΠΑΣ δεν είναι στο που θα δίνει τα επίσημα παιχνίδια, αλλά που θα προπονείται τον χειμώνα και ειδικά σε περιόδους βροχοπτώσεων, όταν τα γήπεδα στο προπονητικό κέντρο του ΠΕΑΚΙ θα έχουν λασπόνερα. Αν μπορεί από την ομάδα να γίνει κάποια παρέμβαση, θα είναι μόνο σ’ αυτό το κομμάτι.
Κάπως έτσι έχει η ιστορία με την κατασκευή νέου γηπέδου του ΠΑΣ. Και τα πράγματα στις μέρες μας είναι ακριβώς όπως τα περιγράφουμε σήμερα. Αν αλλάξει αύριο κάτι ή αν ο Χριστοβασίλης έχει κάποιον άσο στο μανίκι του που να στηρίζει αυτά τα σχέδια, δεν το γνωρίζουμε. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο, όπως και η ίδια η ζωή.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος