Αριστερά ο πρόεδρος της ΓΕ Γρεβενών Γιάννης Παπαζήσης και δεξιά ο προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος με τον οποίον ξεκίνησε στα Γρεβενά τον αθλητισμό ο Μίλτος Τεντόγλου
Αθλητικά

Οι άνθρωποι “κλειδιά” στα πρώτα βήματα του Μίλτου Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε σήμερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης, έκανε περήφανους για μια ακόμα φορά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Με άλμα 8,22 μ. στο μήκος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Όπως όλοι οι μεγάλοι αθλητές, έτσι και ο Μίλτος Τεντόγλου από κάπου χαμηλά ξεκίνησαν και κάποιοι άνθρωποι τους βοήθησαν στα πρώτα βήματα, εκτός από τις οικογένειές τους. Ο συγκεκριμένος αθλητής ξεκίνησε από τις μικρές εγκαταστάσεις του ΔΑΚ Γρεβενών, από έναν σύλλογο μιας μικρής πόλης, την Γυμναστική Ένωση Γρεβενών, για να κατακτήσει στη συνέχεια τον κόσμο με ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια.
Τα πρώτα στηρίγματα του Μίλτου Τεντόγλου ήταν η οικογένειά του αλλά και ο σύλλογος που ξεκίνησε τον αθλητισμό, η ΓΕ Γρεβενών. Και σε ημέρες εθνικής περηφάνειας, όπως η σημερινή, καλό είναι να θυμίζουμε και τους αφανείς εργάτες του αθλητισμού, που δουλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να βγάζουν υπεραθλητές όπως ο Μίλτος Τεντόγλου.
Και ο Μίλτος δεν ξέχασε ποτέ την αφετηρία του. Όταν βρίσκει χρόνο πάει στα Γρεβενά, γυμνάζεται με άλλους αθλητές της ΓΕ Γρεβενών, εξακολουθεί να είναι το παιδί της διπλανής πόρτας, ένας αντιστάρ και γνήσιος άνθρωπος της ελληνικής επαρχίας.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από παλιότερη συνέντευξη που μας έδωσε ο πρόεδρος της Γυμναστικής Ένωσης Γρεβενών Γιάννης Παπαζήσης που δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» και στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» για τα πρώτα βήματα του Μίλτου Τεντόγλου στο ΔΑΚ Γρεβενών, πριν ανοίξει τα φτερά και κατακτήσει τον πλανήτη.

Αριστερά ο πρόεδρος της ΓΕ Γρεβενών Γιάννης Παπαζήσης με τον Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο πρωταθλητή Μίλτο Τεντόγλου

Κύριε Παπαζήση, ήσασταν πρόεδρος στη Γυμναστική Ένωση Γρεβενών όταν ξεκίνησε τον αθλητισμό ο Μίλτος Τεντόγλου;

Ήμουν τότε ο έφορος στίβου. Στα επαρχιακά σωματεία λίγοι άνθρωποι κάνουν όλες τις δουλειές. Ήμουν ο έφορος που υποδέχθηκε στην ομάδα τον Μίλτο Τεντόγλου. Ήταν ένα φυσιολογικό παιδί όπως όλα τα άλλα που ήθελαν να κάνουν αθλητισμό. Που να μας πήγαινε η ιδέα ότι είχαμε μπροστά μας έναν μελλοντικό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή!

Συνεπώς γνωρίζετε τα πρώτα αθλητικά του βήματα.

Ναι, από την πρώτη στιγμή και μέχρι τώρα που έφτασε πολύ ψηλά παρακολουθώ το κάθε βήμα που έκανε. Όπου γίνονται αγώνες δικών μας παιδιών εμείς ως σωματείο βρισκόμαστε στο πλευρό τους. Μετά που άρχισε ο Μίλτος να κάνει πανελλήνιες επιτυχίες, να δείχνει ότι είναι για πολύ μεγάλα πράγματα, πηγαίναμε και σε αγώνες του εξωτερικού, όπου ήταν εφικτό.

Είναι γνωστή η ιστορία ότι έκανε παρκούρ και μετά τον έφερε ο προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος στον στίβο. Ξέρετε κάτι περισσότερο να μας πείτε;

Ο Μίλτος έκανε παρκούρ στο γήπεδο των Γρεβενών με έναν φίλο του, ο οποίος είναι τώρα στη Γερμανία, αλλά παραμένουν κολλητοί. Ο προπονητής μας στον στίβο Βαγγέλης Παπανίκος τον παρατηρούσε για τις αλτικές ικανότητες που είχε κάνοντας παρκούρ. Περισσότερο τον πλησίασε για να του πει ότι αυτό που κάνει πηδώντας από ντουβάρι σε ντουβάρι είναι επικίνδυνο. Είναι προτιμότερο να το κάνει στο σκάμμα του γηπέδου. Έτσι ξεκίνησε ο μεγάλος αυτός αθλητής να ασχολείται με το μήκος. Του άρεσε από την αρχή και παρέμεινε προσηλωμένος σε αυτό το άθλημα.

Πότε έλαβε μέρος σε αγώνες;

Έλαβε μέρος στους πρώτους αγώνες παμπαίδων. Με λίγη προπόνηση, γιατί τότε είχε ξεκινήσει, ο Παπανίκος του έδειξε εμπιστοσύνη και τον επέλεξε να αγωνιστεί. Αν και δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη προπόνηση, στους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες πήρε τη δεύτερη θέση. Από εκεί και μετά δεν σταμάτησε. Είχε ραγδαία εξέλιξη. Ήταν ένα καλό παιδί, με ένα δικό του στυλ, όπως είναι και σήμερα. Πήγαινε άνετος στους αγώνες, δεν είχε άγχος, έδειχνε ένα ανέμελο άτομο αλλά με πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε. Ξάπλωνε με τη βερμούδα στο γρασίδι, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, και περίμενε να έρθει η σειρά του. Κατευθείαν πήγαινε, πηδούσε και έκανε πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν είχε το συμβατικό στυλ των αθλητών. Ο Μίλτος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα από μικρός, είχε ένα δικό του στυλ. Ίδιος παραμένει και τώρα, χωρίς να έχει επηρεαστεί από τις τεράστιες επιτυχίες του.

Προφανώς είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του

Από μικρός είχε ένα αίσθημα υπεροχής, χωρίς να προσβάλει τους αντιπάλους. Πίστευε ότι μπορεί να πετύχει πολλά. Όπως το λέτε, είχε αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Βλέποντας τα πρώτα βήματά του στον αθλητισμό, περιμένατε να έχει αυτή την εξέλιξη;

Και εγώ προέρχομαι από τον χώρο του στίβου. Κάναμε στίβο με τον Βαγγέλη Παπανίκο από μικρά παιδιά. Έχω δει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, παρακολουθώ όλο το φάσμα του αθλητισμού. Αλλά αυτό που είδα με τον Τεντόγλου δεν το είχα δει άλλη φορά. Έκανε καταπληκτικά πράγματα από μαθητής ακόμα του Λυκείου Γρεβενών. Στην πρώτη Λυκείου έκανε 7.15 στο μήκος, την άλλη χρονιά το πήγε στα 7.70. Φοιτώντας στην τρίτη Λυκείου έκανε άλμα στα 8.19, στα Παπαφλέσσεια στην Καλαμάτα, και έπιασε το όριο συμμετοχής στην Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Ήταν ο πιο μικρός Έλληνας αθλητής που πήγε σε εκείνους τους Ολυμπιακούς, μόλις είχε πατήσει στα 18 του χρόνια. Ενώ είχε στα Γρεβενά εκείνο τον καιρό όριο τα 7.70, μας έλεγε στο γυμναστήριο ότι μπορεί να πιάσει το όριο για το Ρίο. Εμείς δεν το πολυπιστεύαμε, γιατί έπρεπε να καλύψει μια διαφορά μισού περίπου μέτρου. Το είπε και το έκανε. Γνώριζε προφανώς την ενέργεια που είχε μέσα του και ότι μπορούσε να βγάλει πολύ περισσότερα πράγματα. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας αθλητής-φαινόμενο. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια ενασχόλησης με τον αθλητισμό είχε αγγίξει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Τεντόγλου, συνέβαλαν στο να έρθουν και άλλα παιδιά στον αθλητισμό; Εννοώ για την περιοχή των Γρεβενών.

Πάντοτε οι μεγάλοι αθλητές είναι πρότυπα για τους μικρότερους αθλητές και αθλήτριες. Σας είπα πριν ότι ο Μίλτος όταν έρχεται στα Γρεβενά πάντοτε έρχεται στις προπονήσεις του συλλόγου και μιλάει, αγκαλιάζει τα παιδιά που αθλούνται. Έχουμε ως σύλλογος μια συνέχεια επιτυχιών. Φέτος πήραμε στους Πανελλήνιους Αγώνες χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Έχουμε εκατόν εξήντα παιδιά στην ομάδα μας που κάνουν κλασικό αθλητισμό. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες περισσότερων παιδιών. Σε αυτό το κομμάτι ασφαλώς βοήθησε και ο Μίλτος. Ζούμε μαζί του μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη ζωή μας. Δεν θα το ξαναζήσουμε αυτό. Να είμαστε δίπλα σε έναν μεγάλο αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου.

Βλέποντας κάποια βίντεο, διαπιστώνω ότι ο Μίλτος Τεντόγλου ποτέ δεν αποκόπηκε από την πόλη, δεν ξέχασε στα στέκια και τους παλιούς του φίλους και πάντοτε ευχαριστεί τους συντοπίτες του για την αγάπη που του δείχνουν.

Τα Γρεβενά είναι το σπίτι του, ο τόπος του, η οικογένειά του. Όταν είναι στην πόλη, μιλά με τον κόσμο, βγαίνει φωτογραφίες, έρχεται στο γήπεδο. Ο ίδιος Μίλτος που ξέραμε από μικρό παιδί είναι και τώρα.

Σας ρώτησα γιατί η δόξα, η δημοσιότητα, η τεράστια αποδοχή από τον κόσμο για ένα παιδί 24 ετών είναι….Σειρήνες. Όλα αυτά θέλουν μια σωστή διαχείριση.

Θα το πω έτσι απλά, ο Μίλτος Τεντόγλου είναι αντιστάρ. Είναι ένα απλό και λαϊκό παιδί. Όταν πήρε το ολυμπιακό μετάλλιο και τα Γρεβενά παραληρούσαν από χαρά και περηφάνια, ο Μίλτος είχε ζητήσει να γίνει μια σεμνή τελετή στην υποδοχή του. Δεν έχασε τη σεμνότητα και την απλότητα που είχε πριν κάνει τις μεγάλες επιτυχίες. Τον σταματά ο κόσμος στον δρόμο, μιλάει μαζί του, δεν σνόμπαρε κανέναν.

Σχετικά άρθρα

Η λίστα και τα ποσά επιχορήγησης των 126 σωματείων από τα Γιάννινα

Η Παπασταματοπούλου προκρίθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η ίδρυση του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ)

Βαγγέλης Γυφτόπουλος