Αθλητικά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η ίδρυση του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ)

Σε μεγάλο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 7 Μαρτίου 1959, στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» και υπογράφει ο ανταποκριτής Γιώργος Δ. Φαρμάκης, υπάρχει και μια σημαντικότητα είδηση που αφορά την ίδρυση του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ) με την υπ’ αριθμό 38/1959 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τον γνωστό μεγάλο σύλλογο της πόλης που κλείνει τα 65 λειτουργίας, με μεγάλη δραστηριότητα στον κλασικό αθλητισμό, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Μάλιστα στον στίβο, για πρώτη φορά στην Ιστορία του ο ΑΓΣΙ ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας, για το 2023.
Ο Γιώργος Φαρμάκης στην ανταπόκρισή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ίδρυσίς του, η οποία ανήκει εις τας εξαιρέτους προσπαθείας των κ.κ. Φραγκοπούλου, Τοπάλη, Γκορτζή κ.α. θα αποτελέση σταθμόν δια την αναζωογόνησιν του φθίνοντος λόγω αδιαφορίας των ποδοσφαιρικών σωματείων κλασικού αθλητισμού. Το προσωρινόν συμβούλιον ώρισεν ως προσωρινόν πρόεδρον τον κ. Αχιλλέαν Φραγκόπουλον. Ο σκοπός δε του νέου αυτού συλλόγου είναι καθ’ όλα αθλητικός, θα ιδρύση δε τμήματα όλων των αθλοπαιδειών, εκτός του ποδοσφαίρου. Εις την προσπάθειάν του δε αυτήν χρειάζεται την ενίσχυσιν όλων και όλοι είναι βέβαιοι, ότι και η Γενική Γραμματεία Εξωσχολικού Αθλητισμού θα αντιληφθ’η το υψηλόν έργον που αναλαμβάνει να εκτελέση και θα τον βοηθήση οικονομικώς, τώρα μάλιστα που είναι στα πρώτα βήματα και θα συναντήση απείρους δυσκολίας». Πόσο προφητικό και εμπεριστατωμένο ήταν το ρεπορτάζ του Γιώργου Φαρμάκη, καθώς όσα έγραφε τότε επαληθεύτηκαν στα 65 χρόνια λειτουργίας του ΑΓΣΙ, που πραγματικά δεν ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο αλλά ανέδειξε τα υπόλοιπα αθλήματα. Στον κλασικό αθλητισμό αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, στο βόλεϊ ανέβηκε στην Α1 κατηγορία και στο μπάσκετ στη Β’ Εθνική, αναδεικνύοντας μεγάλους παίκτες. Ο ΑΓΣΙ είναι από τους σημαντικότερους συλλόγους της περιφέρειας.

Από την καθημερινή στήλη ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ της έντυπης έκδοσης του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (7/3/2024)

Σχετικά άρθρα

Η λίστα και τα ποσά επιχορήγησης των 126 σωματείων από τα Γιάννινα

Η Παπασταματοπούλου προκρίθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Οι άνθρωποι “κλειδιά” στα πρώτα βήματα του Μίλτου Τεντόγλου

Βαγγέλης Γυφτόπουλος