Αίθουσα Σύνταξης

Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό από την Πρωτομαγιά

Στη φάση της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό περνά η Ελλάδα, ακολουθώντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες εκ των οποίων έχει ήδη αρθεί το σύνολο σχεδόν των περιοριστικών μέτρων.

Την είσοδο σε μια νέα φάση της πανδημίας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο, λέγοντας πως οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. «Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος, με μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μειωμένη νοσηρότητα και έχουμε το εμβόλιο. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική μηδενική covid, αλλά μπαίνουμε σε μία διαδικασία που θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
«Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες, αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας, όπου η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Ερωτηθείς για το εάν με την άρση μέτρων θα μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την τροπολογία για παράταση της αναστολής μέχρι 31/12 και αυτό ισχύει προς το παρόν.
Αναφορικά με τα πιστοποιητικά, σημείωσε πως δεν καταργούνται, αλλά -με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα- παύει να ισχύει η υποχρεωτική επίδειξή τους σε ορισμένους χώρους.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μπαίνουμε σε μία νέα φάση και προσέχουμε. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας και παίρνουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε.

Από την Όμικρον 2 η πλειονότητα των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έκανε μια αποτίμηση της πανδημίας. Όπως είπε, η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από την Όμικρον 2, που παρουσιάζει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση 7% στους διασωληνωμένους και σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό εισαγωγών και κρουσμάτων.

Τι αλλάζει στα σχολεία

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στα παιδιά, σημειώνοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία».
Όπως είπε, τα παιδιά, όταν επιστρέψουν στα σχολεία, δε θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά δωρεάν self-test, παρα μόνο όσα παρουσιάζουν συμπτώματα.
Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως, όταν διαγνωστεί ένα παιδί με covid, θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα, ενώ σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα, οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι.
«Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα

Ιχνηλάτηση τέλος, αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις

Γ. Παππάς: «Η ηπιότητα της Όμικρον μπορεί να είναι επίπλαστη εικόνα»

Αποστόλης Τζελέτας