ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Πέρσες» στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας

Τους «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζουν στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας στην Άρτα ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο Σκουφάς», η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.
Για την παράσταση πραγματοποιήθηκε πολύμηνο εργαστήριο, εστιασμένο στην αρχαία τραγωδία, σύμφωνα με τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας της Ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου.
Οι «Πέρσες» του Αισχύλου (472 π.Χ.) είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό), καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών, όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως «αντιπολεμική», η τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό, σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών.
Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Ρόζυ Μονάκη(Κορυφαία Χορού), Έβελυν Ασουάντ (Άτοσσα), Μπάμπης Αλεφάντης – Άννα Μαρκά Μπονισέλ (Αγγελιαφόρος), Έλλη Ιγγλίζ (Δαρείος), Ντίνος Παπαγεωργίου (Ξέρξης).
Διάρκεια 80’. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ και 10 ευρώ, και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας « O Σκουφάς». Προπώληση στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου (Αποκαύκου 1, τηλ. 2681022795) και στο βιβλιοπωλείο «Η πολυθρόνα του Νίτσε» (Φιλελλήνων 24). Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26810 28171, 2681022795, 2103225207 και 6942841714.
Μετά την Άρτα η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας.

Σχετικά άρθρα

«Πέρσες» στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Ηπειρωτικός Αγών

«Αναφορά για μια Ακαδημία» με ελεύθερη είσοδο

«Αναφορά για μια Ακαδημία» και στα Γιάννενα