Παλιά Γιάννενα

Ένα αρχοντικό καίγεται

Το απόγευμα της 22ης Απριλίου 1975 το αρχοντικό Ιωαννίδη, με τη χαρακτηριστική γέφυρα, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μιχαήλ Αγγέλου, παραδίδεται στις φλόγες και καταστρέφεται. Ο Ηπειρωτικός Αγών καταγράφει την είδηση την επόμενη μέρα και τη μεθεπόμενη δημοσιεύει φωτογραφίες από τις προσπάθειες της πυροσβεστικής να σβήσει τη φωτιά.

Κάηκε το σπίτι της κ. Ιωαννίδου

Το αρχοντικό της Ιωαννίδου, στην γωνία των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μιχαήλ Αγγέλου, έγινε χθες το απόγευμα παρανάλωμα του πυρός και κατεστράφη εξ ολοκλήρου. Το κτίριον αυτό είχε χαρακτηρισθή σαν διατηρητέο μνημείο και εστέγασεν προ ετών την ΕΗΜ, αργότερα έγινε ξενοδοχείον νεότητος και πρόσφατα εστεγάζοντο εις αυτό δύο ή τρεις οικογένειες καθώς και τα εργαστήρια της διαφημιστικής οργανώσεως ΔΟΗ.

Είναι άγνωστο πώς προήλθε το πυρ, που έγινε αντιληπτό περί την 7ην απογευματινήν. Μέσα σε ένα τέταρτο ολόκληρο το κτίριο είχε καταληφθή από τις φλόγες και σε μισή ώρα μετά είχε τελείως καταστραφή, εκτός από το γνωστό γεφύρι, που έπαθε και αυτό μεγάλες ζημιές.

Για την καταστολή της πυρκαγιάς, εκινήθη ολόκληρη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να εντοπίση τη φωτιά, αλλά δεν το κατώρθωσε, γιατί όλο το σπίτι ήτο παλιό και κατασκευασμένο από τους γνωστούς τσιατμάδες.

Για τα αίτια που προεκάλεσαν την φωτιά γίνονται ανακρίσεις υπό της Αστυνομίας.

Μετά την τελείαν καταστροφή του κτιρίου, το οικόπεδον αποδεσμεύεται και είναι δυνατόν να οικοδομηθή. Μέχρι προχθές, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν επέτρεπε την ριζικήν επισκευήν του κτιρίου, γιατί αυτό εχαρακτηρίσθη σαν διατηρητέο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής του. Ήτο το χάνι του περασμένου αιώνα.

Σχετικά άρθρα

Οι μίνι χωματερές της πόλης

Τιτίκα Τζάλλα

Βόλτα στα Γιάννενα με τον Δημήτριο Σαλαμάγκα

Απόστολος Κατσίκης