ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Υψηλές προσδοκίες για το κοίτασμα των Ιωαννίνων

Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, εφόσον βέβαια η δοκιμαστική γεώτρηση, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2023, επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για ένα εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.

Όπως είναι γνωστό, το οικόπεδο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας και η Energean, ως παραχωρησιούχος, αναμένεται να προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση το ερχόμενο καλοκαίρι. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε το 2024 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος και στα τέλη του 2025 η παραγωγή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το κοίτασμα να είναι αξιοποιήσιμο. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα για το ελληνικό κράτος, τόνισε πως αυτά εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο και θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.
«Αν μιλάμε για πιθανότητα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα, αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ, μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές» δήλωσε ο κ. Σκρέκας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι συγκεκριμένες ποσότητες.
Στο μεταξύ, για την Κρήτη, όπου ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη ποσοτήτων φυσικού αερίου, ο υπουργός σημείωσε πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέφερε.
«Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Η TOTAL αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ