ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ

Να γίνουν οι πρώτες ενεργοποιήσεις του δικτύου φυσικού αερίου στα Γιάννενα εντός του 2024, στοχεύει η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που υλοποιεί το έργο της κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Το έργο στα Γιάννενα, που περιλαμβάνει δίκτυο μήκους 116 χλμ., αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ έχει ξεκινήσει το στάδιο της διαμόρφωσης του χώρου στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου θα τοποθετηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την αποθήκευση του υγροποιημένου αερίου (LNG).
Την περίοδο αυτή, παράλληλα, η εταιρία επικεντρώνεται στο να εξετάσει το ενδιαφέρον που υπάρχει από οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, και αυτός ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο παλιό δημαρχείο Ζίτσας, στην Ελεούσα.
Στελέχη της επιχείρησης, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ενημέρωσαν τους πολίτες, δια ζώσης και με τη διανομή φυλλαδίου, και κατέγραψαν το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο και να συνδέσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους με το φυσικό αέριο.
«Σε όλα τα έργα κινούμαστε βάση του ενδιαφέροντος. Η Ζίτσα δεν ήταν εντός σχεδίου αρχικά, αλλά, λόγω του ενδιαφέροντος, εντάχθηκε και η Ελεούσα. Γενικότερα είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος, που δεν είναι δεσμευτική», σημείωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΔΕΔΑ Μαρία Καραγιάννη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και διαδικτυακά, κάνοντας έλεγχο διαθεσιμότητας για την περιοχή που ενδιαφέρονται και παρέχοντας τα στοιχεία τους, μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ. «Αυτό και μόνο καταγράφει ενδιαφέρον και φυσικά δεν είναι δεσμευτικό για τον πελάτη, αλλά είναι σημαντικό για εμάς», σημείωσε η κ. Καραγιάννη.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης κατοίκων και επιχειρηματιών, η ΔΕΔΑ συμμετέχει στην Πανηπειρωτική Έκθεση μέχρι και αύριο Τετάρτη, ενώ στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με στόχο να έρθει σε επαφή με ενδιαφερόμενους εμπορικούς καταναλωτές. Μέχρι στιγμής, ανάλογη συνάντηση είχε γίνει μόνο με την Ένωση Ξενοδόχων, τα μέλη της οποίας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στους συνδέσμους deda.gr/map/ και my.deda.gr., ενώ πληροφοριακό υλικό διατίθεται και στο δημαρχείο Ζίτσας, με τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να εκφράζει τις ευχαριστίες του και την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την εταιρία.
Εξάλλου, η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του δήμου για ενημέρωση αλλά και για επέκταση του δικτύου της ΔΕΔΑ και σε τμήμα του οικισμού της Ελεούσας, με τον αγωγό να έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Ο κ. Πλιάκος, με αφορμή την ενημερωτική δράση, κάλεσε τους δημότες να εκδηλώσουν τους ενδιαφέρον, προκειμένου η ΔΕΔΑ να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της τη δυνατότητα σύνδεσης των οικισμών (Ελεούσας, Βουνοπλαγιάς, Αμπελακίων, Γαρδικίου, Ζωοδόχου), απ’ όπου θα διέρχεται το δίκτυο, καθώς και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, κυρίως πτηνοτροφικών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

Ζητά καμπάνια ενημέρωσης για το φυσικό αέριο

Άμεση ανταπόκριση για φυσικό αέριο σε οικισμούς του Δήμου Ζίτσας