ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Κολλάει» στην απροθυμία των τραπεζών ο εξωδικαστικός

Μπορεί τα πρακτικά προβλήματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών να ομαλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και η ταχύτητα υποβολής και οριστικοποίησης των αιτήσεων να αυξάνεται, όμως η απροθυμία των τραπεζών να συμπράξουν παραμένει, καθιστώντας τον νόμο ουσιαστικά ανεφάρμοστο.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών βαίνει αυξανόμενο και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων δείχνουν μια αυξημένη δυναμική, αποτυπώνοντας την ανάγκη που υπάρχει για την ρύθμιση οφειλών και την προστασία των περιουσιών των οφειλετών.

Με βάση τα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώνονται περίπου 200 αιτήσεις την εβδομάδα που αναλογούν σε ποσό δανείου πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο δικηγόρος και διαμεσολαβητής Χάρης Λαζάνης, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, η απροθυμία των τραπεζών να εφαρμόσουν τον νόμο ή να τον εφαρμόσουν συνολικά, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.

Σημείωσε πως η εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν είναι υποχρεωτική, με βάση και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες δεν προχωρούν στο «κούρεμα» των τόκων στο ύψος του 80 ή 90% που προβλέπει ο νόμος, αλλά σε πολύ μικρότερο.

Αποτέλεσμα βέβαια της μη εφαρμογής του νόμου, είναι να πληθαίνουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά και οι πλειστηριασμοί, «απορυθμίζοντας» και την αγορά των ακινήτων.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες ημέρες προς το πιστωτικό σύστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημείωσε πως «σημείωσε ότι τράπεζες και διαχειριστές δανείων οφείλουν να συμπλεύσουν με την πολιτεία έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας».

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα κριθεί αποκλειστικά από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χρηματοδοτικοί φορείς που έχουν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης λειτουργούν με σημαντικά ανομοιόμορφο ποσοστό μεταξύ τους, με το «χάσμα» στην εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων από πιστωτή σε πιστωτή να φτάνει από το 19% έως το 79% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Από τα 914 εκατ. ευρώ που έχουν αξιολογήσει οι χρηματοδοτικοί φορείς, έχουν εγκριθεί τα 304 εκατ. ευρώ, με τις απορρίψεις να αποτιμώνται στα 610 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου υπάρχουν 55.142 αιτήσεις στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.

 

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Γεωργία Χαλάτση

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου