Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Από την αποχή των δικηγόρων των Ιωαννίνων εδώ και έξι μήνες περίπου «προστατεύονται» προς το παρόν αρκετοί δανειολήπτες της περιοχής, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες και επιχειρήσεις τους σε πλειστηριασμούς, αφού ο εξωδικαστικός μηχανισμός δε φαίνεται να αποδίδει στον βαθμό που θα έπρεπε.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προχωρά στις περιπτώσεις, που οι οφειλέτες οφείλουν στο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο η απροθυμία των τραπεζών και των funds για συμβιβασμό σημαίνει ότι χιλιάδες δανειολήπτες παραμένουν χωρίς προστασία.
«Βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, διότι τα ίδια τα funds βάζουν τρικλοποδιές σε οποιαδήποτε επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση όλων των δανείων», σημείωσε ο δικηγόρος και διαμεσολαβητής Χάρης Λαζάνης, τονίζοντας πως στις περιπτώσεις οφειλών σε τράπεζες υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, που σημαίνει ότι κινούνται παράλληλα οι δικαστικές διαδικασίες (όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να μην έχει καμία προστασία, πέρα του διμήνου της προστασίας που επιβάλλει ο νόμος μετά την οριστικοποίηση της αίτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Εξαίρεση αποτελούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες – στους οποίους οι τράπεζες υποχρεούνται να κάνουν πρόταση συμβιβασμού – οι οποίοι ωστόσο είναι, λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί, εξαιρετικά λίγοι.
«Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι πολύ χαμηλά. Ένα άτομο, με ένα σπίτι και εισοδήματα έως 7000 ευρώ θεωρείται ευάλωτος, ενώ με 7.100 ευρώ δεν είναι», σημείωσε ο κ. Λαζάνης, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη μεσαία τάξη. «Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που ζει στην καθημερινότητά του ο οφειλέτης», σημείωσε και πρόσθεσε πως η αύξηση των πλειστηριασμών αποτυπώνεται στους αριθμούς, πανελλαδικά αλλά και τοπικά.
Η διαφορά είναι πως στα Γιάννενα υπάρχει μια στασιμότητα, λόγω των κινητοποιήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Οι δικηγόροι της πόλης απέχουν εδώ και μήνες από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης τραπεζών και funds, καθώς και από δίκες συμφερόντων τραπεζών και funds, με την αποχή να συνεχίζεται τουλάχιστον έως τις 8 του μήνα. Εξάλλου και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων με προηγούμενες αποφάσεις της ζητά την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, την εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρίες, την άρση καταχρηστικών συμπεριφορών, την άρση του ακατάσχετου των funds και του 10% της προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμού.
«Απεργούμε, χάνουμε χρήματα, για ουσιαστικούς λόγους», πρόσθεσε ο κ. Λαζάνης, σημειώνοντας πως οι τράπεζες τελευταία απευθύνονται σε δικηγόρους από την Αθήνα -που δεν απέχουν – προκειμένου να έρχονται στα Γιάννενα και να καταθέτουν διαταγές πληρωμών.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Δε σταμάτησε, αλλά κηρύχθηκε άγονος