Φωτογραφία αρχείου
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Με κανόνες και υπό την απειλή «τσουχτερών» προστίμων

«Φωτιά» θα πάρουν για μια ακόμη χρονιά τα καζάνια, αφού από τις 18 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα αποστακτική περίοδος, που θα διαρκέσει έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Η παράδοση στα Γιάννενα θέλει εκατοντάδες μικρούς αποσταγματοποιούς να μπαίνουν στη διαδικασία για την απόσταξη τσίπουρου, μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια γίνεται με κανόνες, αλλά και πρόστιμα σε όποιους τους παραβαίνουν. Πρόστιμα, που είναι αρκετά «τσουχτερά», μάλιστα, και ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου Πέτρο Λυκίδη.
«Τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα και αυξάνονται γεωμετρικά, δεν αξίζει τον κόπο για 59 λεπτά το λίτρο να κάνει κάποιος την παρανομία», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση στη διαδικασία. «Και πέρυσι και πρόπερσι ήταν λίγες οι παρατυπίες και ακόμη λιγότερες οι παρανομίες. Ελπίζουμε φέτος να είναι μηδενικές», ανέφερε, επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.
Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων, απαιτείται από τους αμπελοκαλλιεργητές προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Ηπείρου για την ιδιότητα του παραγωγού, των αμπελώνων (αμπέλια – κληματαριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν για όσες εκμεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρημένες στο αμπελουργικό μητρώο.
Η σχετική βεβαίωση της ΔΑΟΚ θα εκδίδεται καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι, στο ισόγειο του διοικητηρίου της περιφέρειας Ηπείρου για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων του αμπελουργικού μητρώου.
Για τα αμπελοτεμάχια μεγαλύτερα του ενός στρέμματος, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση συγκομιδής σταφυλιών για το 2021, μέσω της ιστοσελίδας http://dsvip.minagric.local:8080/ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651087114 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων.
Για την έκδοση της άδειας από το Τελωνείο, θα πρέπει επίσης να κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά και να προσέρχονται συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθενται στα σχέδια συρρίκνωσης οι τελωνειακοί

Υπό στενή εποπτεία η διαδικασία της απόσταξης

Γεωργία Χαλάτση

Ουρές λόγω rapid test στην Κακαβιά