Φωτογραφία αρχείου
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Υπό στενή εποπτεία η διαδικασία της απόσταξης

Με αρκετές αλλαγές ως προς το νομικό καθεστώς αλλά και τη διαδικασία απόσταξης ξεκίνησε η νέα αποστακτική περίοδος για τους αμβυκούχους και αμπελοκαλλιεργητές, μια διαδικασία συνυφασμένη με την Ήπειρο και τις παραδόσεις της.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο φόρος έχει αυξηθεί στα 3,7 ευρώ το λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, το 100% οινόπνευμα, και αντιστοιχεί περίπου γύρω στο 1,57 το λίτρο το «τσίπουρο», που με βάση την νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες ονομάζεται πλέον απόσταγμα μικρών αποσταγματοποιών.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, οι αποσταγματοποιοί δε χρειάζεται να παραλάβουν βεβαίωση από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας. Όσοι έχουν αμπέλι πάνω από ένα στρέμμα, εκτυπώνουν δήλωση συγκομιδής, ενώ για μικρότερη έκταση αμπελιού είτε λαμβάνουν βεβαιώσεις από τον δήμο είτε υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στο τελωνείο, εφόσον πρόκειται για κληματαριές.
Οι αμβυκούχοι θα πρέπει να επισκεφθούν το Τελωνείο για την αποσφράγισή του, με τον προϊστάμενο του Τελωνείου Πέτρο Λυκίδη να σημειώνει πως ο άμβυκας πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο και να μη μετακινείται, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται πρόστιμα. Επίσης, την επόμενη ημέρα της απόσταξης ο άμβυκας θα πρέπει να σφραγιστεί ξανά, εκτός αν μεσολαβεί άλλη άδεια εντός επτά ημερών. Βέβαια, δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός αδειών για την χρήση του άμβυκα, στο δίμηνο της απόσταξης, έως δηλαδή τις 16 Δεκεμβρίου. Ανώτατο όριο, ωστόσο, υπάρχει στον όγκο των σταφυλιών ή στέμφυλων που μπορούν να αποσταχθούν. «Δυστυχώς έχουν γίνει πιο δύσκολα τα πράγματα, εμείς προσπαθούμε να διευκολύνουμε. Όσοι παράγουν, θα πρέπει να προσέξουν και εμείς θα είμαστε δίπλα τους», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.
Στην περυσινή περίοδο, οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και εντοπίστηκαν αρκετές παραβάσεις ως προς τη μη τήρηση της διαδικασίας, οι οποίες επιφέρουν πρόστιμο που φτάνει τα 500 ευρώ. Το θετικό είναι πως δεν υπήρξαν παραβάσεις νοθείας και λαθρεμπορίου. «Μπορεί να είχαμε αραιωμένο, με νερό, κάτι που δεν κάνει κακό στην υγεία, αλλά δεν είχαμε καμία περίπτωση νοθευμένο», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.
Για όλες τις αλλαγές που υπάρχουν στην απόσταξη τσίπουρου, ενημέρωσε τα μέλη του ο υπό σύσταση Σύλλογος «Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου», στο πλαίσιο επίκαιρης ημερίδας που διοργάνωσε η προσωρινή διοίκηση. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας στην Ελεούσα με επιτυχημένη αποτίμηση, τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης όσο και στο επίπεδο ανάδειξης προβλημάτων.
«Οι ανάγκες και τα προβλήματα των αμβυκούχων και αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου επιφορτίζουν με μεγάλη ευθύνη τα μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία πιστεύουν και επιθυμούν τη συνεργασία όλων των φορέων, που σχετίζονται με την παραγωγή και εμπορία σταφυλής και τσίπουρου, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στον χώρο και να διασφαλιστεί η ποιότητα τους για τον καταναλωτή», σημειώνει η προσωρινή διοίκηση και ευχαριστεί τη διευθύντρια του Τελωνείου Γεωργία Νάστου και τον προϊστάμενο Πέτρο Λυκίδη, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του Τελωνείου, καθώς και τον Δήμο Ζίτσας για τη σημαντική βοήθεια και στήριξη που παρέχει.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθενται στα σχέδια συρρίκνωσης οι τελωνειακοί

Ημερίδα για τη νέα αποστακτική περίοδο

Με κανόνες και υπό την απειλή «τσουχτερών» προστίμων