ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας»

Με διπλασιασμό στον φόρο του τσίπουρου, άρα σημαντική αύξηση στην τελική τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής, ισοδυναμεί η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δίνοντας ένα γερό πλήγμα όχι μόνο στον κλάδο της απόσταξης και τυποποίησης, αλλά και στην αμπελουργία.

«Αντί να το πίνουμε, θα μας πίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Zoinos Winery Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η αιτία για να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα παραδοσιακά αποστάγματα της Ελλάδας, υπήρξε η επώνυμη καταγγελία –προσφυγή της Οργάνωσης των επαγγελματιών αποσταγματοποιών, κατά του τρόπου παραγωγής και φορολόγησης των παραδοσιακών παραγωγών τσίπουρου.
Ζητήθηκε, δηλαδή, να εξεταστεί το καθεστώς, το οποίο ισχύει για τα παραδοσιακά καζάνια, που δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε παραγωγούς να βγάζουν άδειες για διήμερες αποστάξεις.
«Εδώ ταιριάζει αυτό που λέμε, βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας», ανέφερε ο κ. Αργύρης, προσθέτοντας: «κι αυτό διότι οι όποιες αποφάσεις του δικαστηρίου ισχύουν για όλους, παραδοσιακούς και αποσταγματοποιούς. Άρα την “πληρώνει” το προϊόν στο σύνολό του. Δώσαμε, δηλαδή, λαβή έτσι ώστε να επιβληθούν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας, των προϊόντων της βιομηχανίας του σκληρού αλκοόλ».
Επρόκειτο για μια λάθος εκτίμηση, όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης, σημειώνοντας πως θεωρήθηκε η παραδοσιακή απόσταξη ως εχθρός των αποστακτικών επιχειρήσεων, κάτι που είχε γίνει παλαιότερα και με άλλα προϊόντα, όπως το ψωμί.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική αμπελουργία, καθώς η χώρα μας, μέχρι σήμερα, εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% φόρο στο τσίπουρο και στο ούζο, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα, χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει ότι το τσίπουρο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Έτσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτός από την εξίσωση του φόρου με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ζητά την απαγόρευση της διακίνησης χύμα τσίπουρου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνθηση του λαθρεμπορίου, αποτέλεσμα της χαμηλής φορολόγησης του χύμα τσίπουρου, μόλις το 1/8 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Η απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί εντός δύο μηνών, ώστε η χώρα να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για ίση φορολόγηση όλων των αποσταγμάτων, γεγονός που θα οδηγήσει στον διπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης, αν το τσίπουρο είχε επιβάρυνση φόρου 4,5 ευρώ το λίτρο, τώρα η επιβάρυνση θα είναι 9 ευρώ, ο φόρος θα είναι πολλαπλάσιος της αξίας του προϊόντος. Πρόκειται για μια αύξηση, που δύσκολα θα την αποδεχθεί ο καταναλωτής. «Εκεί που πίνουμε το ποτό αυτό το παραδοσιακό, που είναι καθαρό, αντί να το πίνουμε θα μας πίνει, γιατί ο φόρος θα είναι πάρα πολύ υψηλός», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αργύρης κάλεσε την πολιτεία και όλους τους παραγωγικούς φορείς, παραδοσιακούς και επιχειρήσεις, να προασπίσουν τη δραστηριότητα. «Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά μας, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου. Η πολιτεία ταυτόχρονα να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τόσο του τσίπουρου και της τσικουδιάς, όσο και του ούζου, προκειμένου στην πράξη να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού και επιτέλους να σφυρηλατηθεί μια ενιαία θέση για τα εθνικά προϊόντα », σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Zoinos Winery – Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Πύρρου Άμπελος»

Νέοι ορίζοντες για τη Zoinos Winery

Εγκαινιάζει το νέο της Οινοποιείο στην Αχαΐα η Zoinos Winery