ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην επιχειρηματικότητα και την τέχνη

Μια σειρά συζητήσεων για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από τους τεχνοβλαστούς των πανεπιστημίων, μέχρι τη χρήση της σε έργα τέχνης και το πώς συνολικά η ψηφιακή τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέρος του διαλόγου για τον δημόσιο χώρο, οργανώνεται, σε συνδιοργάνωση με τη ΜΟΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina».

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), με ώρα έναρξης στις 5.30 το απόγευμα. Εισαγωγικά θα μιλήσει ο συνιδρυτής της Velocity Partners VC Δημήτρης Καλαβρός.
Το πρώτο πάνελ έχει θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη, Πανεπιστήμιο και Επιχειρηματικότητα» και ομιλητές θα είναι η ερευνήτρια Δώρα Κοτσακά, η υπεύθυνη Δικτύωσης και Στρατηγικών Συνεργασιών της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Ντόρα Βουγιούκα και ο διευθύνων σύμβουλος και της Pobuca Iσίδωρος Σιδερίδης. Θα συντονίσει ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Γκωλέτσης. Οι συμμετέχοντες εξετάζουν τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο, ειδικά στις περιπτώσεις που πρόκειται για τεχνοβλαστούς των πανεπιστημίων. Το ερώτημα του πώς συνδυάζεται η έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη χρήση της για παροχή υπηρεσιών εξετάζεται τόσο από την πλευρά των τεχνοβλαστών, όσο και των κόμβων καινοτομίας, ενώ ταυτόχρονα τίθεται το ερώτημα των ορίων της χρήσης τους στο πλαίσιο των κανόνων της ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το δεύτερο πάνελ έχει θέμα «Δημόσιος Χώρος, Τέχνη και Τεχνολογία» και θα συμμετέχουν η ομάδα καλλιτεχνών Medea Electronique, η επιμελήτρια Δάφνη Δραγώνα, η δημοσιογράφος Βαρβάρα Αγγελή και η καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πολυξένη Μάντζου. Θα συντονίσει ο διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση Πρόδρομος Τσιαβός. Οι συμμετέχοντες συζητούν τον τρόπο με τον οποίο οι εμβυθιστικές τεχνολογίες και η Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκαν στα έργα της έκθεσης Plasmata II και ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο συνολικά η ψηφιακή τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέρος του διαλόγου για τον δημόσιο χώρο. Ταυτόχρονα εξετάζουν τι θα πει σήμερα η διανομή και η διάθεσή του έργου του για έναν ψηφιακό καλλιτέχνη. Έφεραν τελικά οι τεχνολογίες τον καλλιτέχνη πιο κοντά στο κοινό του ή τον απομάκρυναν από αυτό;
Το τρίτο πάνελ τιτλοφορείται «Τα Γιάννενα μετά τα Plásmata» και συμμετέχουν ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, ο αναπληρωτής διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων Ευρώπης FFW και συν-ιδρυτής του C.Ioannina Τάσος Κούτλας και ο επιμελητής, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Τον συντονισμό του πάνελ θα έχει η δημοσιογράφος Γεωργία Xαλάτση. Το τρίτο πάνελ εξετάζει το θέμα του τι αφήνουν τα Plásmata ΙΙ πίσω τους και το πώς οι διαδικασίες, τα θέματα και οι προοπτικές που ανοίχτηκαν με αυτά να πάνε στο επόμενό τους βήμα. Συγκεντρώνοντας ομιλητές από τις τρεις προηγούμενες ημέρες και θέτοντας εκ νέου το ζήτημα του τι σημαίνει το συνεχές φύσης, τεχνολογίας και πολιτισμού, τα Plásmata ΙΙ επανατοποθετούνται στον δημόσιο χώρο και στον δημόσιο χρόνο. Είτε μιλάμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ψηφιακούς νομάδες, είτε για τα κοινά, είτε για την τέχνη για το ψηφιακό εξακολουθούμε να αναζητούμε πως η δυνατότητα για κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει πιθανότητα και τελικά πραγματικότητα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Ευκαιρίες, διλλήματα και κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» με ομιλίες και «Ex machina»

«Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» με ομιλίες και «Inception»

Ηπειρωτικός Αγών