ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» με ομιλίες και «Ex machina»

Μια βραδιά με ομιλίες και προβολή ταινίας στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» διοργανώνει την Κυριακή 23 Απριλίου το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» και του αφιερώματος στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με ομιλία του μεταδιδακτορικού υπότροφου στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μανόλη Σίμου και του επίκουρου καθηγητή Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ορέστη Παλέρμου.
Θα ακολουθήσει, στις 8.30 το βράδυ, η προβολή της ταινίας «Ex machina» (2014, 108΄) σε σκηνοθεσία Άλεξ Γκάρλαντ. Πρωταγωνιστούν οι Ντόναλ Γκλίζον, Όσκαρ Άιζακ, Αλίσια Βικάντερ.
Ο Κέιλεμπ δουλεύει σε μια τεράστια εταιρεία πληροφορικής ως προγραμματιστής – είναι όμως εκείνος που βγαίνει πρώτος στο διαγωνισμό, με βραβείο τη διαμονή για μια εβδομάδα στο σπίτι του ερημίτη αφεντικού της εταιρείας στην Αλάσκα, του πολυεκατομμυριούχου κι εκκεντρικού Νέιθαν. Ο Κέιλεμπ θα βρεθεί εκεί για να βοηθήσει τον Νέιθαν να επιβεβαιώσει αν είναι πετυχημένη η νέα του δημιουργία: μια γυναίκα με Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτόνομη σκέψη και συναίσθημα, η Έιβα. Γρήγορα όμως ο Κέιλεμπ θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα χρυσό κλουβί, πιόνι στα σχέδια του Νέιθαν, χωρίς τρόπο διαφυγής.

Σχετικά άρθρα

Ευκαιρίες, διλλήματα και κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Οι καταραμένοι» του Βισκόντι στο Εργαστήρι «Φιλοσοφία & Κινηματογράφος»

Φιλοσοφία και Κινηματογράφος με «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»