ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενούσε έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης

Δύο φωτογραφίες από το πρόσφατο παρελθόν του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, όταν στις αίθουσες του φιλοξενούσε τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, μοιράζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων, που γιορτάστηκε πριν από λίγες ημέρες.

Τα προβλήματα στέγασης του κτιρίου Μελά, όπου ιδρύθηκε η πρώτη Δημοτική Περιφερειακή Πινακοθήκη στην Ελλάδα μετά από τις αδιάκοπες προσπάθειες των μελών του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Ιωαννίνων», οδήγησαν στη μεταφορά και έκθεση τμήματος της Συλλογής στο νεοϊδρυθέν τότε Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Κατόπιν εντολής της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως (αρ. Πρωτ. 1559/23.01.1969), στο Μουσείο μεταφέρθηκαν 278 αντικείμενα (πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά), ως δωρεά του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Ιωαννίνων» (Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής 13.06.1969, φωτογραφία πρώτης σελίδας από το αρχείο της Εφορείας). Τα έργα εκτέθηκαν στις αίθουσες Γ και Ε, καθώς και στον διάδρομο του Μουσείου, υπό την εποπτεία της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα αρχικά της εφόρου αρχαιοτήτων Άννας Χατζηνικολάου και στη συνέχεια της εφόρου Μυρτάλης Αχειμάστη-Ποταμιάνου. Στην αίθουσα Γ φιλοξενήθηκαν έργα νεότερων καλλιτεχνών (Βασιλείου, Κοντόπουλου, Τσαρούχη κ.ά.), καθώς και γλυπτά παραδοσιακά και μοντέρνα (Χαλεπά, Βρέλλη, Απάρτη κ.ά.), ενώ στην αίθουσα Ε προσωπογραφίες ζωγράφων του τέλους του 19ου αι. (Κουνελάκης, Λεμπέσης, Γκύζης, Λύτρας κ.ά.). Στον διάδρομο, έξω από την αίθουσα Ε, παρουσιάζονταν έργα σύγχρονων χαρακτών (Ζέπος, Τάσσος κ.ά.).

Το 1976, λόγω της σημαντικής αύξησης των αρχαίων αντικειμένων και την ανάγκη έκθεσής τους, μεταφέρθηκαν από την αίθουσα Γ στην αίθουσα Ε οι πίνακες και τα γλυπτά. Το 1995 κατέστη απαραίτητη η ανάγκη επανέκθεσης των Συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Προκειμένου να εκπονηθεί η σχετική μελέτη, η ΙΒ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων αιτήθηκε τη μεταφορά της Πινακοθήκης, η οποία καταλάμβανε μία ολόκληρη αίθουσα, σε άλλο χώρο.
Το 1999, η επονομαζόμενη «Πινακοθήκη» μεταφέρθηκε στο κτίριο Πυρσινέλλα, όπου λειτουργεί έως και σήμερα!
Πηγές
Αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Ι. Βοκοτοπούλου, Οδηγός Μουσείου Ιωαννίνων, Αθήνα 1973
Ε. Μάργαρη, Οι συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2013
Κ. Δ. Στεργιόπουλος, Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Αθήναι 1972, 32-38

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (φωτορεπορτάζ)

Προχωρά η πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου