ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Διεθνές συνέδριο στα Γιάννενα για τον Αλή πασά και την εποχή του

Με ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο, δια ζώσης, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πόλη των Ιωαννίνων συμβάλλει στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Το συνέδριομε θέμα «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο, αλλά και την πόλη.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι εργασίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου, ενώ θα μεταδίδονται και διαδικτυακά.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ τον οποίων ο ιστορικός και ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικούς Ιδρύματος Ερευνών και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου, που είχε την επιμέλεια του αρχείου του Αλή Πασά, Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο τέως δήμαρχος Ιωαννίνων Αναστάσιος Παπασταύρος, ο οποίος έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο για τον Αλή Πασά και την εποχή του, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, παρουσιάζονταν τη διοργάνωση με το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Άννα Μανδυλαρά.

«Ήδη οριστικοποιείται το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου, στο οποίο θα υπάρξουν σημαντικές πρωτότυπες ανακοινώσεις από διακεκριμένους ερευνητές της περιόδου, Έλληνες και ξένους», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ο Αλή Πασάς και η συγκεκριμένη περίοδος διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση.

Την Κυριακή 20 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, όπου ο ιδρυτής του Φώτης Ραπακούσης θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του μουσείου και των ευρημάτων του.

Από την πλευρά της, η κ. Μανδυλαρά, που εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη διοργάνωση, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο τόσο για την πόλη όσο και για τον Ελλαδικό χώρο.«Γιατί στην Επανάσταση μπαίνει σπάνια σαν πρώτο θέμα η Ήπειρος και ο Βαλκανικός χώρος. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ξεκίνησε η Επανάσταση από τον βαλκανικό χώρο, τη Μολδοβλαχία, και έγιναν πολύ σπουδαίες μάχες και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου», σημείωσε, προσθέτοντας πως η περίοδος του Αλή Πασά είναι πολύ σημαντική και για την «ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης και όλα αυτά σε ένα ωραίο πλαίσιο που “εκβάλλει” στην ελληνική επανάσταση».

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο διευθυντής Ερευνών του τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημήτρης Δημητρόπουλος, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Χρήστος Χρυσανθακόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Διεθνές συνέδριο στα Γιάννενα με θέμα τον αντισημιτισμό

Αποστόλης Τζελέτας

Διεθνές συνέδριο: «Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών»

«Δεν είναι συνέδριο προς τιμή του Αλή Πασά…»