ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν είναι συνέδριο προς τιμή του Αλή Πασά…»

Απάντηση σε όσους συνεχίζουν να παρουσιάζουν το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο Αλή πασάς και η εποχή του» ως μια εκδήλωση τιμής στον Αλή Πασά, έδωσαν ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου.

«Δεν πρόκειται για ένα συνέδριο προς τιμή του Αλή Πασά, αλλά για ένα συνέδριο που αφορά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο», υπογράμμισε ο Τρ. Αλμπάνης, με τον Μ. Ελισάφ να συμπληρώνει: «Δεν είναι ένα συνέδριο, που θέλει να υμνήσει και να τιμήσει τον Αλή Πασά», αλλά να φωτίσει την προσωπικότητά του και την εποχή που τα Γιάννενα ήταν υπό την ηγεμονία του».
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», όντας ενταγμένο στις εκδηλώσεις του δήμου Ιωαννιτών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Πρόκειται για μία μεγάλη και πολυκύμαντη ιστορική περίοδο, για την οποία κορυφαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν σημαντικές πτυχές της. Το συνέδριο αναφέρεται στη συγκεκριμένη ταραγμένη περίοδο, που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την ελληνική επανάσταση και αυτός ο ρόλος θα αναδειχθεί» ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Ο πρύτανης σημείωσε ότι οι εισηγήσεις θα αφορούν σε μία μακρά ιστορική περίοδο των Ιωαννίνων, περίοδο κατά την οποία ήδη έχει ιδρυθεί η Φιλική Εταιρεία και προετοιμαζόταν η κήρυξη της Επανάστασης. «Θα δούμε πώς τα τεκταινόμενα στα Γιάννενα επηρέασαν την Επανάσταση και παράλληλα σημαντικοί ιστορικοί θα αναλύσουν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εποχής και της περιοχής», τόνισε.
Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» και οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει συνολικά πέντε συνεδρίες. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Νησί και ξενάγηση στο «Μουσείο Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου» από τον Φώτη Ραπακούση.

Σχετικά άρθρα

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος

Τρ. Αλμπάνης: «Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την κοινωνία»