ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τα Γιάννενα θυμούνται και τιμούν

Διαδικτυακή θα είναι φέτος η εκδήλωση που διοργανώνει η περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων και πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.
Θα ακολουθήσει μια εκδήλωση με τίτλο «Πίσω ψυχή μου στη φωλιά σου. Η Γη δεν είναι για σένα…», φράση που αποδίδεται στον ισπανοεβραίο φυσικό, ποιητή και φιλόσοφο Judah Halevi, στην οποία θα παρουσιαστούν μουσικές μαρτυρίες εξόριστων ευρωπαίων συνθετών του Μεσοπολέμου. Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία με έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου θα μεταφέρουν το κοινό μουσικά κείμενα των Ernst Krenek, Paul Hindemith και Erwin Schulhoff. Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο και Γεωργία Αναστάση στο πιάνο. Την εκδήλωση πλαισιώνει με την απαγγελία του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan) ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Στρατόπεδο Μπέλζεν – Η Άγνωστη Ιστορία», σε σκηνοθεσία Τομ Στάμπερφιλντ (Παραγωγή BBC, διάρκεια 60΄).

Σχετικά άρθρα

Τα τελευταία Μηνύματα

Αλέξανδρος Μωυσής

Η Ευτυχία Ναχμία – Νάχμαν και ένα μικρό ντοκουμέντο μνήμης με 48 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Αλέκος Ράπτης

Μην ξεχάσετε τον θείο Μωρίς

Αλέξανδρος Μωυσής