Ιστορίες

Ζουν ανάμεσά μας 

Μήπως ο κόσμος που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν είναι μικρή μειοψηφία; Μπα, όχι! Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα (Μάρτιος 2017) αποδεικνύεται ότι ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας γενικώς -και τρεις στους τέσσερις οπαδοί της Χρυσής Αυγής- είναι απολύτως βέβαιοι!

Το 1993, που παρουσιάστηκα στον στρατό, κυκλοφορούσε ακόμα ο μύθος ότι στο γάλα ή στο τσάι μας έριχναν ένα μυστικό φάρμακο για να καταστέλλεται η στύση και να μην συμβαίνουν «παρατράγουδα» το βράδυ στους κοιτώνες. Αυτό είναι, βλέπεις, το κύριο μέλημα του Γενικού Επιτελείου: Έχοντας δημιουργήσει ένα περιβάλλον στις μονάδες έξτρα ερωτικό, πρέπει μετά να κρατά υπό έλεγχο τη στύση των φαντάρων, μην τους μπουν ιδέες. Πώς αλλιώς θα εκτελέσουν απερίσπαστοι το απαιτητικό καθήκον του θαλαμοφύλακα;

Θυμάμαι ότι κάποια περίοδο της θητείας μου είχα πάρει στα σοβαρά τον ρόλο να εξηγήσω ότι μια τέτοια καταπληκτική συνωμοσία ήταν παντελώς άχρηστη. Δεν θυμάμαι ποτέ να είχα στύση σε εκείνο τον θάλαμο με άλλους εικοσιπέντε, που μύριζε άρβυλα και ξινό ιδρώτα. Συγνώμη, είχε κανείς από εσάς; Επιπλέον, ήταν πέραν των δυνατοτήτων του βοηθού μάγειρα από τη Νεάπολη Λακωνίας, που μπερδευόταν ήδη στη αραίωση του Νουνού με την περίπλοκη συνταγή «αναμείξτε ένα μέρος συμπυκνωμένου γάλακτος με ένα μέρος νερού και ανακατέψτε». Αν έπρεπε να δοσομετρήσει και να ρίξει στο τσάι το μυστικό φάρμακο, φοβάμαι ότι θα βλέπαμε ξανά στύση το 2023.

Μερικά χρόνια αργότερα, άκουσα πρώτη φορά ότι «μας ψεκάζουν». Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Πηγαίναμε νηπιαγωγείο όταν μας έκανε εντύπωση το πέρασμα ενός τζετ με τη γραμμή που άφηνε στον ουρανό. Στο δημοτικό μάθαμε ότι είναι υδρατμοί και βαρεθήκαμε να το κοιτάμε. Πώς τώρα συγκέντρωνε ξανά το ενδιαφέρον; Δεν είναι η ηλικία των εφτά όριο για κάτι τέτοιο;

Όχι, συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα. Δεν μετράει η ηλικία σε αυτά, όπως δεν μετράει κανένα επιχείρημα και καμία λογική όταν κάποιος πιστεύει σε συνωμοσίες. Εκείνο που μετράει είναι η πεποίθησή του ότι κάποιοι από ψηλά ασχολούνται μαζί του -τόσο σημαντικός είναι. Ναι, Γιώργο, που μένεις Δωδώνης δεξιά όπως ανεβαίνουμε, καλά το κατάλαβες: το κράτος, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΗΜ θέλουν να σε ψεκάσουν! Και για να το πετύχουν αυτό έχουν καταστρώσει ένα φοβερό σχέδιο με μυστικά εργοστάσια σε όλη τη Γη για να παράγουν τα ψεκαστικά, εκατοντάδες αεροπλάνα και μερικές χιλιάδες πιλότους και τεχνικούς, όλους ορκισμένους σε σιωπή: «Καλύτερα να νομίζει ότι έχω ερωμένη, παρά να μάθει ότι όλο το βράδυ ψέκαζα τα παιδιά και τη μητέρα της».

Μήπως αυτός ο κόσμος είναι μικρή μειοψηφία; Δυστυχώς, όχι. Σε σχετικά πρόσφατη (Μάρτιος 2017) έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, αποδεικνύεται ότι ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας (το 26,5%) πιστεύει ότι μας ψεκάζουν! Το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο στους αποφοίτους δημοτικού (42%…) και απογειώνεται (για να μείνουμε στο αεροπορικό κλίμα) στο 76% (!) σε αυτούς που πολιτικά τοποθετούνται στην ακροδεξιά.

Φυσικά μια τέτοια συνωμοσία χρήζει τηλεοπτικής διερεύνησης. Στο youtube κυκλοφορούν δύο φανταστικές εκπομπές του Γιώργου Τράγκα για το θέμα. Μια στον Σκάι και μια στο «Ε», το 2013 αμφότερες. Και στις δυο κουβαλά στο στούντιο τους ίδιους καλεσμένους, το χημικό Νίκο Κατσαρό, επί πολλά χρόνια εκλεγμένο πρόεδρο στην Ένωση Ελλήνων Χημικών (μπράβο συνάδελφοι!) και τον αστροφυσικό Χρήστο Γούδη, συγγραφέα των βιβλίων Νέος πατριωτισμός και Απόκρυφη γνώση.

Περιμένει κανείς από δυο επιστήμονες να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, να εξηγήσουν στο κοινό ότι τα ίχνη των τζετ είναι κάτι που εξηγείται, αλλά μάταια. Μπλέκονται στη συζήτηση τα πάντα: η οικονομική κρίση, οι θάλαμοι αερίων των ναζί, ένας Γερμανός παρουσιαστής δελτίου καιρού, ένας πρώην πράκτορας του FBI που στην εκπομπή αναβαθμίζεται σε «αρχηγό», η πεθερά του Γ. Τράγκα και πολλά ακόμα μέχρι την κορύφωση, εκεί όπου ο δημοσιογράφος παρουσιάζει την πιο ατράνταχτη απόδειξη: Μια φωτογραφία με συστοιχία βαρελιών στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου. «Τι είναι αυτό, μπύρες;» ρωτάει με ύφος «τους πιάσαμε στα πράσα». Και επειδή το εύρημα του αρέσει, το επαναλαμβάνει: «Μπύρες είναι; μπύρες»; Δεν παίρνει απάντηση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο… αστροφυσικό.

Μπύρες, όχι βέβαια. Ένα κοινό σύστημα μεταφοράς βάρους είναι (βλ. φωτογραφία) που μετακινώντας νερό, προσομοιώνει την κίνηση των επιβατών μπρος πίσω στην άτρακτο. Χρησιμοποιείται στη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων κάθε νέου αεροπλάνου, πριν μπει σε παραγωγή. Είναι γνωστό, βρίσκεται παντού στο ίντερνετ. Και είναι καθήκον δύο επιστημόνων που σέβονται τον εαυτό τους, να έχουν στοιχειωδώς κοπιάσει λίγο πριν βγουν στην τηλεόραση να συμβάλουν στη διασπορά μιας φαντασιακής ανοησίας.

Ας κάνει πρώτα αυτό καλά ένας επιστήμονας και δικαιούται έπειτα να πει τη γνώμη του για την οικονομική κρίση.

Σχετικά άρθρα

Πέθανε τα ξημερώματα ο Γιώργος Τράγκας