Ιστορίες

Παρόντες στον εαυτό μας

Ο Ντέιβιντ Λοτζ στη σπουδαία Θεραπεία του (που γλιτώνει από ώρες ψυχοθεραπείας, προσφέροντας παράλληλα άφθονο γέλιο, μα και βαθύ προβληματισμό) αναγνωρίζει ότι το πιο σπουδαίο πράγμα, το πιο πολύτιμο δώρο, που μπορεί να ζητήσει κανείς, είναι να μένει παρών στον εαυτό του. Και συμφωνούμε -όσο μεγαλώνουμε και περισσότερο- μαζί του.

Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας, όσος πανικός κι αν συχνά απειλεί την καθημερινότητά μας, τη μεγαλύτερη αξία έχει η φροντίδα να μην αφήνουμε τίποτε να μας εκτοπίζει από τον άξονά μας, τις αρχές μας, το αξιακό μας σύστημα, τους ανθρώπους μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ευχή μας, λοιπόν, για τη νέα χρονιά που έρχεται, είναι ακριβώς αυτή: να είμαστε παρόντες στον εαυτό μας. Με όση δύναμη βρίσκουμε από τα όμορφα της ζωής (γιατί πάντα έχει όμορφα η ζωή -ακόμη κι ότι ζούμε είναι πολύτιμο και καθόλου αυτονόητο), με όσα κουράγια αντλούμε από τους ανθρώπους γύρω μας και την πίστη μας στο καλύτερο.

Η χρονιά, που φεύγει, ήταν για μας μια δοκιμασία μεγάλη, μια διαρκής αναθεώρηση όσων μέχρι πρότινος λογαριάζαμε για σημαντικά, μια αναμέτρηση με τους μεγαλύτερους φόβους μας και μια μικρή νίκη, όταν μοιραία χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσουμε. Ο Ηπειρωτικός Αγών καλωσορίζει τη νέα χρονιά, που θα τον κάνει 91 ετών, με αισιοδοξία και διάθεση για ανανέωση, μα και με σεβασμό στη μεγάλη ιστορία του και τους ανθρώπους του –καινούριους και παλιούς. Παραμένει παρών στον εαυτό του και στους αναγνώστες του. Με το καλό, λοιπόν, να έρθει το 2019. Και να μας βρει όλους εδώ. Όρθιους, δυνατούς και υγιείς.