ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανεπαρκείς οι υποδομές, μείζον πρόβλημα οι συμπεριφορές

Δυσχερής, αν όχι αδύνατη, σε πολλές περιπτώσεις είναι η κίνηση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και προβλήματα όρασης στους δρόμους της πόλης, με τα ελλείμματα σε υποδομές και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές να καθιστούν την καθημερινότητά τους δύσκολη.

Για τους περισσότερους η αυτόνομη κίνηση μοιάζει με άθλο, αλλά ακόμη και όταν συνοδεύονται, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Και μια μικρή βόλτα σε μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων στο κέντρο της πόλης, που πραγματοποίησαν χθες μέλη του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Νομού Ιωαννίνων, της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, του Συλλόγου Γονέων & Φίλων ΑμεΑ Ν. Ιωαννίνων «Κυψέλη» και του Αθλητικού Ομίλου «Πύρρος» ΑμεΑ Ιωαννίνων αρκούσε για να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με την κατασκευή οδεύσεων τυφλών στους νέους πεζόδρομους και σε κάθε πεζοδρόμιο που κατασκευάζεται ή ανακατασκευάζεται, υπάρχουν ακόμη πολλές διαδρομές, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με προβλήματα όρασης. Ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης, καθώς πεζόδρομοι, όπως η Μουλαϊμίδου και η Μπότσαρη, στερούνται οδεύσεων, όπως και πεζοδρόμια στη Χαριλάου Τρικούπη, 28ης Οκτωβρίου κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τοποθετήθηκαν συστήματα στους φωτεινούς σηματοδότες για να μπορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να διασχίζουν τους δρόμους, δεν υπάρχουν οδεύσεις που να οδηγούν σε αυτά τα σημεία.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ΑμεΑ, που χρησιμοποιούν αμαξίδιο για την κίνησή τους, καθώς σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες ράμπες για να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια, ενώ άλλα είναι στενά και υπάρχουν αντικείμενα που εμποδίζουν την κίνησή τους. Σε ένα βαθμό, πάντως, τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται, καθώς έχουν προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
Αυτό που φαίνεται δύσκολο να αλλάξει, είναι η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους. Και μπορεί στα περισσότερα δημόσια κτίρια να έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες υποδομές, δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους διασκέδασης, με συνέπεια τα ΑμεΑ να βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό. Για πολλούς η είσοδος σε μία καφετέρια είναι αδύνατη και αναγκάζονται να μείνουν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ζήτημα υπάρχει και με την πρόσβαση σε χώρους υγιεινής.
Και φυσικά σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αναδεικνύονται οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, με την κατάληψη των οδεύσεων τυφλών από τραπεζοκαθίσματα και άλλες κατασκευές, την παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, διαβάσεις και ράμπες, καθώς και τη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ. Μάλιστα, πολλές φορές τέτοιου είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές έχουν εκφραστές ακόμη και συγγενείς ΑμεΑ, με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Σωματείου Ξενοφώντα Αποστολόπουλο να κάνει λόγο για κατάχρηση του σήματος αναπηρίας από την πλευρά τους, προκειμένου να μην μπαίνουν στη διαδικασία μιας θέσης στάθμευσης.

«Επιστρέφω σε 5 Λεπτά»

Η δράση των τεσσάρων σωματείων ΑμεΑ των Ιωαννίνων είχε τίτλο «Επιστρέφω σε 5 Λεπτά», μία φράση που χρησιμοποιούν πολλοί οδηγοί όταν σταθμεύουν σε θέσεις που προορίζονται για αυτοκίνητα με το ειδικό σήμα για ΑμεΑ.
Η φράση αυτή γράφτηκε και σε χαρτιά, που επικολλήθηκαν σε αναπηρικά αμαξίδια, με τα οποία καταλήφθηκαν συμβολικά οι θέσεις ΑμεΑ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στην έναρξη της περιπατητικής διαδρομής, που οργανώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών.
Την ευαισθητοποίηση όλων για την ευχερέστερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ ζήτησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Νομού Ιωαννίνων Ξενοφών Αποστολόπουλος και ευχαρίστησε το Τμήμα Τροχαίας για τη συμβολή του τόσο στη δράση όσο και γενικότερα.
Στις ελλείψεις σε οδεύσεις τυφλών στάθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Αποστόλης Σιώτος, ο οποίος, όμως, έκανε λόγο και για βήματα προόδου, όπως η τοποθέτηση των ηχητικών συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες από τον Δήμο Ιωαννιτών.
Να σκεφτούν τις συνέπειες όταν σταθμεύουν σε μια θέση ΑμεΑ ή πάνω σε ένα πεζοδρόμιο, κάλεσε τους οδηγούς των οχημάτων η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων ΑμεΑ Ν. Ιωαννίνων «Κυψέλη» Λούλα Βέρμπη, λέγοντας πως 5 λεπτά είναι αρκετά για να μην μπορεί να ανέβει ένα αμαξίδιο σε μία ράμπα ή να περπατήσει ένα άτομο με προβλήματα όρασης κάνοντας χρήση μιας όδευσης τυφλών.
Στα προβλήματα, που βιώνουν τα ΑμεΑ στην πόλη και στις δυσκολίες πρόσβασης σε καταστήματα, στάθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου «Πύρρος» ΑμεΑ Ιωαννίνων Ανθή Λιάγκου.
Το μήνυμα ότι υπάρχει μηδενική ανοχή σε παραβάσεις που αφορούν ΑμεΑ, θέλησε να στείλει ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Γρηγόρης Καρράς, αναγνωρίζοντας πως η στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, που το συναντάμε στο κέντρο της πόλης και στα δύο μεγάλα νοσοκομεία. «Εκτός από παράνομη συμπεριφορά, είναι άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά, την οποία προσπαθούμε σιγά σιγά να τη διορθώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως εδώ και δύο χρόνια οι παραβάσεις αυτές δεν τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, αλλά με αφαίρεση όλων των στοιχείων του οχήματος και της άδειας οδήγησης για 60 μέρες.
Στην περιπατητική διαδρομή συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, η δημοτική σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Καλλιρρόη Ζηκίδου.
«Κοινωνία με διακρίσεις είναι μία κοινωνία καταδικασμένη να αποτύχει. Και ναι μεν η πολιτεία και οι Δήμοι έχουν υποχρέωση στην συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία ώστε να αποτελούν ισότιμα μέλη όμως είναι απαραίτητη και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και αυτό επιδιώκουμε μέσα από την συγκεκριμένη δράση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος και τόνισε ότι ο Δήμος από την πλευρά του βελτιώνει τις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, ενώ όλα τα νέα έργα τηρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε όλοι πως δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις. Ο Δήμος θα είναι αρωγός σε όλες τις δράσεις που σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση και την κατάργηση των διακρίσεων. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιες φορές μπορεί να είναι υπόθεση μιας στιγμής να βρεθούμε ο καθένας μας σε τέτοια θέση», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Επιτροπή παρακολούθησης για τα ζητήματα των ΑμεΑ

Νέα καλντερίμια, διαδρομές ΑμεΑ και ένα αναβατόριο