ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επένδυση στις υποδομές Πολιτικής Προστασίας

Στη «μάχη» της αντιμετώπισης μεγάλων φυσικών καταστροφών αναμένεται φέτος να ριχτούν και τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες, και, φυσικά, στην Ήπειρο.

Τα Κινητά Κέντρα Διοίκησης και Επιτόπιου Ελέγχου έχουν ως στόχο τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών – τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών και αναμένεται να προσφέρουν τα μέγιστα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον Ιούλιο.

Τα Κινητά Κέντρα Διοίκησης στοχεύουν να συμβάλλουν στην υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας κατά τη διοίκηση και διαχείριση σοβαρών έκτακτων καταστάσεων, στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, στην άμεση παρέμβαση σε πληγείσες περιοχές προς αξιολόγηση δυνητικών καταστάσεων, βελτιστοποιώντας σημαντικά τους χρόνους απόκρισης, στην παρακολούθηση και στον συντονισμό οργανωμένων δράσεων σε περιπτώσεις καταστροφικών γεγονότων και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, για τη διασφάλιση της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Το κάθε Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων θα αποτελείται από δύο οχήματα τύπου Van (4Χ4) με όμοιες απαιτήσεις διαστάσεων, επιδόσεων και βαρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν πτυσσόμενες τέντες για τον περιβάλλοντα χώρο, κεραίες στην οροφή, οθόνες, κλιματιστικές μονάδες κ.λπ. Το ένα από τα δύο οχήματα θα φέρει θέσεις εργασίας (εκφωνητές), καθώς και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, ιστό φωτισμού με κάμερα, μετεωρολογικό σταθμό, προσδεδεμένο σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV κτλ. Το δεύτερο όχημα θα φέρει εξοπλισμό υποστήριξης, όπως πτυσσόμενο τραπέζι με καρέκλες, ψυγείο, φορητό σύστημα φωτισμού κ.τ.λ.

Σε επίπεδο Ηπείρου, πάντως, οι υποδομές Πολιτικής Προστασίας πρόκειται μελλοντικά να ενισχυθούν και με το κτίριο που σχεδιάζεται και αναμένεται να ανεγερθεί μέσω του ΕΣΠΑ, στην περιοχή του Κατσικά, σε χώρο πέντε στρεμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που θα έχει ως βάση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι, για να επιχειρεί όποτε κριθεί αναγκαίο.

Στα «χαρτιά» τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας

Μέχρι ωστόσο να γίνουν όλα αυτά, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα αποτελέσει μια σημαντική πρόκληση για τους δήμους, λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν εμποδίσει μέχρι σήμερα τον καθαρισμό οικοπέδων και κοινόχρηστων εκτάσεων από τα χόρτα και δυστυχώς αποτελούν μιας πρώτης τάξεως καύσιμη ύλη.

Πέρα από τις καιρικές συνθήκες, που αναμένεται να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες ενόψει της ανόδου της θερμοκρασίας, οι δήμοι, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχουν επωμισθεί την ευθύνη της πρόληψης και της αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων, μέχρι και την εκκένωση οικισμών αν χρειαστεί, δεν έχουν παρά μόνο στα «χαρτιά» Γραφεία Πολιτικής Προστασίας, αφού προσωπικό και πόροι εξασφαλίζονται εκ των ενόντων.

Μάλιστα, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος έδωσε έμφαση στην οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη πυρκαγιά, σχεδιασμός ο οποίος θα πρέπει να γίνει και να υλοποιηθεί –εφόσον χρειαστεί – με την ευθύνη των δημάρχων. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εκκένωση. Η άμεση επέμβαση και η άμεση επικοινωνία είναι το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιώργος.

«Φωνή απόγνωσης» των αιρετών μετέφερε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με αφορμή τη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου στην Ελεούσα. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και για την αξιοποίηση του τρακτέρ-καταστροφέα, μηχάνημα που είχε αγοραστεί εδώ και χρόνια με τη διάθεση ποσού 127.000 ευρώ, μόλις πρόσφατα ο δήμος κατάφερε να προσλάβει χειριστή με οκτάμηνη σύμβαση. Από ελάχιστες έως ανύπαρκτες χαρακτήρισε και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις για την πρόληψη, επισημαίνοντας πως το ποσό των 50.000 ευρώ, που έλαβε ο δήμος, δεν επαρκεί ούτε για τις δημοτικές εκτάσεις που πρέπει να καθαρίσει, ζητώντας τη συνεργασία και την ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών, σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά οικόπεδα.

Ο κ. Πλιάκος στάθηκε στη λειτουργία των Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων, ευελπιστώντας πως θα αναλάβουν το σχεδιασμό και την ευθύνη, λόγω αρμοδιότητας και εξειδίκευσης, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. «Δυστυχώς ο δήμαρχος και ο εκάστοτε αντιδήμαρχος γίνονται οι εύκολη λεία σε περιπτώσεις που τα πράγματα δεν πάνε καλά, ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε.

Στη θετική κατεύθυνση, πάντως, κινήθηκε το πρόγραμμα Antinero του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν καθαρισμοί και συντήρηση των δασικών δρόμων, διευκολύνοντας την αντιπυρική προστασία των οικισμών.

Από την πλευρά του, τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους, ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης Κοκκίνης, ο αναπληρωτής διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο εκπρόσωπος του 8ου Λ.Α.Π. λοχαγός Ιωάννης Φασούλας, ο Δασολόγος του Δασαρχείου Ιωαννίνων, Βασίλειος Σταύρου και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Μανόλης Καλλιαρέκος. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, τοποθετήθηκαν, επίσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Γρίβας επισημαίνοντας με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την ετοιμότητα των υπηρεσιών του δήμου.

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, μη ανακοινώσιμα τα αποτελέσματα