Φωτογραφία από ertnews.gr
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οικονομική «αφαίμαξη» προκαλούν οι βανδαλισμοί

Την κορυφή του παγόβουνου του ζητήματος των βανδαλισμών δημόσιας –και όχι μόνο- περιουσίας αποτελούν οι καταστροφές στα σχολικά συγκροτήματα των Ιωαννίνων.

Παιδικές χαρές, πλατείες, αγάλματα και μνημεία, διατηρητέα οικήματα μπαίνουν γίνονται συχνά πυκνά αντικείμενα βανδαλισμών, που στην καλύτερη των περιπτώσεων αφορά σε αναγραφή συνθημάτων, αλλά πολλές φορές φτάνει μέχρι και την πρόκληση σοβαρών φθορών. Φθορές που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν άμεσα, με αποτέλεσμα παιδικές χαρές να μένουν κλειστές, παγκάκια να καθίστανται άχρηστα, ενώ και η εικόνα της πόλης προκαλεί αποστροφή.
Ένα κομμάτι αυτής της καταστροφικής μανίας αποτελούν και οι ζημιές στα σχολεία, που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως δεν έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο, όπως υποστήριζε πρόσφατα η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συγκέντρωση και τα πανό συμπαράστασης στους εννέα συλληφθέντες για τους βανδαλισμούς στο 4ο Γυμνάσιο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

300.000 ευρώ το ετήσιο κόστος

Τους βανδαλισμούς σε σχολικές μονάδες του δήμου καυτηρίασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στο 4ο Γυμνάσιο, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο οδηγεί σε «αφαίμαξη» τον δήμο.
«Η δημοτική περιουσία υφίσταται πάρα πολλές φθορές, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι δυσβάσταχτο. Το κόστος αυτό το πληρώνουν οι δημότες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό και να πείσουμε τα παιδιά μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και την εκπαιδευτική κοινότητα, την επαναστατικότητα να τη διοχετεύουν σε δημιουργικότητα», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως το κόστος ετησίως στην αποκατάσταση φθορών και βανδαλισμών ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. «Θα μπορούσαμε κάθε τρία χρόνια να φτιάχνουμε ένα νέο σχολείο», πρόσθεσε, ζητώντας και από τους γονείς να συμβάλλουν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πως ο νόμος προβλέπει τον καταλογισμό των ζημιών σε αυτούς.
Ο κ. Παπαγεωργίου επανέλαβε ότι αναζητείται λύση για τη φύλαξη των σχολείων με ηλεκτρονικά μέσα και στο πλαίσιο όσων ορίζει η νομοθεσία, και υπογράμμισε ότι θα γίνει μία συνολική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ελεύθεροι οι εννέα μαθητές

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα μαθητές, ηλικίας 15 έως 17 ετών, που συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης για βανδαλισμούς στο 4ο Γυμνάσιο της πόλης, όπως και οι γονείς τους που είχαν συλληφθεί για παραμέληση της εποπτείας τους. Από την εισαγγελική αρχή διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Η σύλληψη των εννέα ανήλικων, επτά Ελλήνων και δύο αλλοδαπών, προέκυψε μετά από καταγγελία περιοίκων στην Αστυνομία ότι ομάδα νεαρών έχει μπει στο σχολείο, από το εσωτερικό του οποίου ακούγεται φασαρία, ενώ στο σημείο έφτασε και ο διευθυντής του σχολείου. Ο χώρος περιφρουρήθηκε εξωτερικά και, μετά από κάλεσμα των αστυνομικών, οι ανήλικοι εξήλθαν του κτιρίου και, αφού κατευθύνθηκαν στην έξοδο του σχολικού συγκροτήματος, συνελήφθησαν, διότι, όπως διαπιστώθηκε, είχαν σπάσει τζάμια και πόρτες, ενώ είχαν καταστρέψει και εξοπλισμό.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σφυρί θραύσης κρυστάλλων και κόφτης μετάλλων.
Σε βάρος των εννέα ανήλικων, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρεται να είναι μαθητές άλλων σχολείων, σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Περισσεύουν οι διαπιστώσεις, ατολμία για λύσεις

Εκτεταμένοι βανδαλισμοί στο 6ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων