ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με «φάρο» την Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου

Τον «φάρο» για τις «Λεωφόρους Πολιτισμού», που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Σωματείο Διάζωμα και τρεις αυτοκινητόδρομους της χώρας, αποτελεί η Πολιτιστική Διαδρομή που εγκαινίασε η Ήπειρος με την σύνδεση των πέντε αρχαίων θεάτρων.

Το πρόγραμμα των «Λεωφόρων Πολιτισμού», με χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνδέσει 30 αρχαιολογικούς χώρους της χώρας με τους βασικούς οδικούς άξονες, μεταξύ των οποίων και η Ιόνια Οδός, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Το νέο πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ψηφιακή ενημέρωση των επισκεπτών – χρηστών των αυτοκινητοδρόμων, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας, με σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και της τοπικής οικονομίας, ενώ προβλέπει και την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων των επιμέρους χώρων με τους κεντρικούς οδικούς άξονες, αντικείμενο που θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πιο αναλυτικά, θα παρέχονται έξι υπηρεσίες στους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να δουν την διαδρομή και τα επιμέρους μνημεία που περιλαμβάνει, μαζί με προτεινόμενες διαδρομές και ταξιδιωτικές προτάσεις, διαδραστικούς χάρτες και επιλογές μετακίνησης, συνοπτικές αλλά χρηστικές και εύληπτες πληροφορίες για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής, τις διαθέσιμες παροχές και υπηρεσίες για τουρισμό ειδικών κατηγοριών, τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Θα περιλαμβάνει, ακόμη, «Ανοιχτό Ράφι Τοπικών Προϊόντων», δίνοντας τη δυνατότητα ανάρτησης και δημοσίευσης τοπικών προϊόντων, ανά τοπικό παραγωγό με πλήρη στοιχεία καθώς και Καλεντάρι πολιτιστικών εκδηλώσεων και αποτύπωσης σημαντικών ημερομηνιών, σχετικών με τη διαδρομή (π.χ. ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια, φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις).
Επίσης, η διαδικτυακή πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής προσωποποιημένων προτάσεων προς τον εγγεγραμμένο χρήστη, βάσει των χαρακτηριστικών του προφίλ του και του τρόπου χρήσης της πλατφόρμας και των υπηρεσιών της, ενώ ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να συντάσσει και να διαχειρίζεται εντός της πλατφόρμας το προσωπικό πρόγραμμα ταξιδιού του. Τέλος, θα υποστηρίζει την επικοινωνία με εξειδικευμένη εφαρμογή chatbot, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματά τους στις γλώσσες που θα υποστηρίζει η διαδικτυακή πλατφόρμα.
Σε δήλωσή της, με αφορμή την προγραμματική συμφωνία, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε αυτή την κλίμακα, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαθέσιμο δωρεάν υλικό για όλους τους χρήστες και με ένα πλήθος υπηρεσιών, οι οποίες, με απλό, εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, προβάλλουν όλες τις πληροφορίες για κάθε Πολιτιστική Διαδρομή και τους συμπεριλαμβανόμενους σε αυτήν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. «Σημειωτέον ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές δεν συνδέουν απλώς τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κατά μήκος της διαδρομής αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες που συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων», σημείωσε και πρόσθεσε πως το υλικό για την τεκμηρίωση του προγράμματος αντλείται από το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» του ΥΠΠΟΑ, με το οποίο οι «Λεωφόροι Πολιτισμού» θα διαλειτουργούν εγγενώς και οργανικά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του «Διαζώματος», το οποίο θα παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες με αντικείμενο την τεχνική συνδρομή στο πεδίο της υλοποίησης του προγράμματος, Σταύρος Μπένος, μιλώντας στον «Η.Α.», σημείωσε πως η Ήπειρος, με την Πολιτιστική Διαδρομή, που ήταν το πρώτο έργο που εγκρίθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δείχνει τον δρόμο για μια ολιστική προσέγγιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σημειώνοντας πως μέσω των «Λεωφόρων Πολιτισμού» θα υπάρξει μια συνέχεια και σύνδεση του Ταμείου Ανάκαμψης με το περιφερειακό πρόγραμμα της Ηπείρου για την νέα περίοδο 2021 -2027, το οποίο επίσης προβλέπει Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για άλλες περιοχές, όπως το Σούλι.
Στις «Λεωφόρους Πολιτισμού», για τον οδικό άξονα της Ιόνιας Οδό στην Ήπειρο, περιλαμβάνονται το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, το Κάστρο, το Γεφύρι, ο ναός της Παρηγορήτισσας και άλλα μνημεία στην Άρτα, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης.
Ο κ. Μπένος σημείωσε πως στόχος του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μια ιδέα ετών που πλέον έχει ωριμάσει και ταυτόχρονα έχει συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό, είναι η συνέργειες όλων για την προαγωγή των μνημείων της χώρας, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο εξετάζει ακόμη και να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων μελλοντικά.
Από τις «Λεωφόρους Πολιτισμού»… απουσιάζει ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού, με το κ. Μπένο να σημειώνει πως αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται στη διαδικασία παραχώρησης, τονίζοντας ωστόσο πως στόχος είναι να ακολουθήσουν αντίστοιχες συνέργειες και με άλλους αυτοκινητοδρόμους, όπως επίσης και να ενταχθούν σταδιακά και άλλα μνημεία, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης ή των Γιτάνων, που δεν αναφέρονται στην προγραμματική συμφωνία.

 

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα

Κερδίζει πόντους ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης

Γεωργία Χαλάτση

Παίρνουν σειρά το μεσαίο διάζωμα και το Βουλευτήριο

Γεωργία Χαλάτση