ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από το τυρί με σοκολάτα στο Εργαστήρι Σοκολάτας

Όταν η δημιουργία συναντά την παράδοση, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα διαφορετικό και πρωτότυπο. Στην περίπτωση της συνάντησης του Γιώργου Ζαρζώνη και των αδελφών Καράλη, το αποτέλεσμα είναι το πρώτο τυρί στον κόσμο ζυμωμένο με πάστα σοκολάτας.

Ο φωτογράφος και σοκολατοποιός Γιώργος Ζαρζώνης, με αγάπη για τα ταξίδια, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, την οποία αποτύπωσε σε συνεργασίες με περιοδικά όπως το National Geographic, αλλά σε ειδικά λευκώματα που φέρουν την υπογραφή του, είχε την ιδέα, την οποία στήριξαν οι Σπύρος και Γιάννης Καράλης, της ομώνυμης ηπειρωτικής βιομηχανίας.
Σε ένα από τα πολλά ταξίδια του ανά τον κόσμο, ο Γιώργος Ζαρζώνης βρέθηκε στην Κολομβία, όπου η παράδοση θέλει το τυρί να «βουτιέται» στη ζεστή σοκολάτα. «Σοκολάτα χωρίς τυρί, έρωτας χωρίς φιλί», του είπαν οι ντόπιοι και είναι μια φράση που του αρέσει να επαναλαμβάνει, όπως και ότι η σοκολάτα δεν είναι γλύκισμα. Εξάλλου, ακόμη και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η σοκολάτα χρησιμοποιείται στη γαστρονομία σε σάλτσες και σε αλμυρές παρασκευές.
Ταυτόχρονα, η σοκολάτα, όσο και το τυρί, συνοδεύουν γευστικά το κρασί και ενώ αρκετές φορές τα «συναντά» κανείς στο ίδιο πιάτο, στην περίπτωση της γραβιέρας με σοκολάτα που παρήχθη από την γαλακτοβιομηχανία Καράλη, τα δύο υλικά ωρίμασαν μαζί για οκτώ μήνες περίπου, κάτι που, όπως επισημαίνει ο Σπύρος Καράλης, ήταν και για τον ίδιο έκπληξη.
Η πρώτη γευσιγνωσία για το νέο και καινοτόμο αυτό προϊόν, που «ανοίγει» νέους δρόμους κυρίως ως προς την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο βραβευμένο «Καντάρι», το εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Γεωργούλη. Το τυρί με σοκολάτα συνόδευσε το κρασί Valia Calda του οινοποιείου Imperator, κρασί που παράγεται από τη Μονή Βουτσάς και βραβεύτηκε σε διαγωνισμό στο Παρίσι. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, που ευχήθηκαν να είναι «καλοτάξιδο» το εγχείρημα, ενώ είχαν την ευκαιρία να γευτούν και άλλα εδέσματα με σοκολάτα, όπως πρόβειο κρέας με σάλτσα σοκολάτας και μαύρη σοκολάτα με παλαιωμένο ξύδι.
Με δεδομένο πως επρόκειτο για ένα «δοκιμαστικό» κεφάλι γραβιέρας, η επόμενη παραγωγή αναμένεται σε περίπου οκτώ μήνες, με ποικιλίες που θα φέρει ο κ. Ζαρζώνης από την Κολομβία, προσδίδοντας περισσότερα αρώματα.
Ωστόσο, η δημιουργικότητά του δε σταματάει εδώ. Ήδη ετοιμάζει μια νέα σειρά λευκωμάτων, αλλά και το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα στα Γιάννενα, που φυσικά έχει σχέση με την σοκολάτα. Πρόκειται για ένα Πάρκο – Εργαστήρι Σοκολάτας, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να μυηθούν στα μυστικά της. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπάρχει ήδη και ο χρηματοδότης της δημιουργίας του.

Σχετικά άρθρα

«Συμμαχία» για την προώθηση και προβολή του Κασκαβάλ Πίνδου

Γεωργία Χαλάτση

Γεύση Ηπείρου… με όλες τις αισθήσεις

Αποστόλης Τζελέτας