ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Γεύση Ηπείρου… με όλες τις αισθήσεις

Ένα βίντεο με την υπογραφή του Γιώργου Ζαρζώνη, ο οποίος ανέλαβε να το ντύσει και μουσικά, θα συνοδεύει τα τοπικά προϊόντα στις εκθέσεις και στις γευσιγνωσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Φέρτε μου μέλι Αρτινό
Και γάλα απ την Αστράκα
Ψωμί από τα Γιάννενα
Να ρίξω μες τη θράκα

Το τετράστιχο αυτό αποτελεί την αρχή ενός τραγουδιού, το οποίο αναμένεται να «ντύσει» ένα προωθητικό βίντεο της Περιφέρειας Ηπείρου για τα τοπικά προϊόντα. Δημιουργός τόσο του βίντεο όσο και της στιχουργικής έμπνευσης ο Γιώργος Ζαρζώνης, φωτογράφος, συγγραφέας, σοκολατοποιός ή απλά κυνηγός εμπειριών, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Οι στίχοι δε γράφτηκαν αρχικά για να υπηρετήσουν τον σκοπό του προωθητικού βίντεο, το οποίο θα ταξιδεύει μαζί με τα προϊόντα της Ηπείρου σε εκθέσεις και γευσιγνωσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η έμπνευση ήρθε στα Τζουμέρκα, χωρίς ο χρόνος να έχει σημασία, όπου γράφτηκε πρώτος ο τελευταίος στίχος του.

Έλα και σου ‘χω θάλασσα
Σου ‘χω βουνά στο πιάτο
Κι ένα ποτήρι κόκκινο
Να πιάσουμ’ άσπρο πάτο !

«Για έναν έρωτά μου από τον τόπο σας», ομολογεί ο Γιώργος Ζαρζώνης. Όταν, όμως, έφτασε η στιγμή της αναζήτησης της μουσικής επένδυσης του βίντεο, προέκυψε η ιδέα να γίνει κάτι καινούριο, που θα υπηρετεί τον σκοπό. Άλλωστε, η επιλογή ενός ήδη υπάρχοντος τραγουδιού από την ηπειρώτικη παράδοση ή κάποιου κλασικού κομματιού δεν ικανοποιούσε κανέναν.

«Το βίντεο που δημιουργούμε, έχει ως στόχο να αναδείξει την ποιότητα των γεύσεων της Ηπείρου μέσα από εικόνες. Και ο τρόπος που έχω επιλέξει να το κάνω, είναι μέσα από έναν παραλληλισμό των προϊόντων με εικόνες από τη φύση της Ηπείρου. Στόχος μου είναι να περνά σε όποιον το βλέπει, η αίσθηση των προϊόντων μέσα στον τόπο. Δε σας έχει τύχει να τρώτε το ίδιο φαγητό σε διαφορετικά μέρη και η εμπειρία της γεύσης να είναι διαφορετική; Αυτή την εμπειρία θέλω να πετύχω», σημειώνει.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, του βίντεο, ο Γιώργος Ζαρζώνης ανέσυρε τους στίχους, τους ξαναδούλεψε και προέκυψε το τραγούδι, που, όπως ο ίδιος λέει, «από τη στιγμή που εμπεριέχει έρωτα που βιώνεται, είναι απλά καταδικασμένο να πετύχει!».

Το δύσκολο μέρος είναι η μουσική και το πώς θα τραγουδηθεί. «Δε θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη κομμάτι ηπειρώτικο, γιατί θεωρώ πως η ηπειρώτικη μουσική είναι ένα κύτταρο, που δεν είναι απόλυτα ζωντανό. Στόχος είναι να γίνει κάτι καινούριο, όχι απαραίτητα καινοτόμο. Να δημιουργεί στο άκουσμά του νέα ερεθίσματα στους νέους να ακούσουν την ηπειρώτικη μουσική», εξομολογείται, προσθέτοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξε να μη μείνει στα παραδοσιακά όργανα, αλλά να υπάρχουν ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο.

Αυτή τη στιγμή το τραγούδι ακόμη εξελίσσεται. Πριν λίγες ημέρες, στο στούντιο της Noisyland recordings του Πάνου Παπακώστα στα Γιάννενα μπήκαν ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Χρήστος Σιούλας και οι μουσικοί Στέφανος Χρηστίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Αντώνης Καρασταμάτης (ντέφι) και
Θωμάς Μεντής (μπάσο). Μαζί τους ένα πολυφωνικό σχήμα, που δημιούργησε για τις ανάγκες του τραγουδιού η Σοφία Εξάρχου, γνωστή από το πολυφωνικό σχήμα «Ήνορο». Η Σοφία Εξάρχου αποτελεί την κύρια φωνή, είναι η παρτής, όπως λέγεται. Ο Θωμάς Μεντής είναι ο δεύτερος τραγουδιστής, ο γυριστής, ενώ ισοκράτες είναι οι Φωτεινή Δούλη, Μαρία Μπίτου, Νάγια Κολιοφώτη και Κατερίνα Πετράτου.
Ακολούθησε μια δεύτερη ηχογράφηση, με την Εύα Ζαρζώνη, κόρη του Γιώργου Ζαρζώνη, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να γίνει ένα «πάντρεμα» των δύο. Ίσως υπάρξουν και άλλες προσθήκες μέχρι το τέλος, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών. Εν αναμονή λοιπόν….

Σχετικά άρθρα

Από το τυρί με σοκολάτα στο Εργαστήρι Σοκολάτας

Γεωργία Χαλάτση

Μια νέα «πόρτα» για τα ηπειρώτικα προϊόντα στη Σιγκαπούρη