ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπροστά σε σταυροδρόμι η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή»

Παγιδευμένη σε… κινούμενη άμμο φαίνεται να είναι η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» μετά την ασθένεια του επικεφαλής της Μωυσή Ελισάφ, με το αύριο να είναι δυσοίωνο αν τα στελέχη της δεν παλέψουν να ξεφύγουν από τη σημερινή κατάσταση.

Το ότι η παράταξη, που σήμερα έχει τα ηνία του Δήμου Ιωαννιτών, με τη σύμπραξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» του Νίκου Γκόντα και της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, δε θα έχει στο τιμόνι της στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου τον σημερινό δήμαρχο, είναι δεδομένο, καθώς προέχει για τον ίδιο η υγεία του. Το ερώτημα, ωστόσο, που πλέον τίθεται όλο και με μεγαλύτερη ένταση, είναι αν η ίδια η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» θα είναι στο ραντεβού με τις κάλπες.
Το σενάριο περί κοινής καθόδου των τριών παρατάξεων και των δύο δημοτικών συμβούλων, που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, δε φαντάζει πλέον πιθανό, καθώς στην εξίσωση δεν υπάρχει ο συνδετικός κρίκος, που ήταν ο Μ. Ελισάφ. Με διαφορετικό επικεφαλής, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και όσοι εμφανίζονταν σίγουροι για μια κοινή κάθοδο, σήμερα κάνουν δεύτερες σκέψεις και κρατούν αποστάσεις, αν δεν έχουν αρχίσει να ψάχνουν σε άλλες κατευθύνσεις το πολιτικό τους μέλλον.
Κατά συνέπεια, η όποια συζήτηση γίνεται αφορά αποκλειστικά την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», η οποία θα κληθεί να επιλέξει νέο επικεφαλής ή να πάρει την απόφαση να βάλει τέλος στη βραχύβια πορεία της. Στην παρούσα φάση, ο βασικός της κορμός δείχνει διάθεση να συνεχίσει, ακόμη κι αν υπάρξουν απώλειες στελεχών σε σχέση με όσους έδωσαν τη μάχη το 2019. Όπως λένε, το οφείλουν στους ίδιους τους εαυτούς τους και φυσικά στον σημερινό επικεφαλής της παράταξης και δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, καθώς, σε μια δύσκολη συγκυρία και χωρίς να διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, κατάφεραν πολλά. Από το να δρομολογήσουν την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου, να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα και να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για μια σειρά μεγάλων και μικρότερων έργων, μέχρι να συμβάλουν καταλυτικά στην εξωστρέφεια της πόλης και να την εντάξουν σε σημαντικά πρότζεκτ, όπως στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030».
Η συνέχιση του έργου –ή η υπεράσπισή του σε περίπτωση μη εκλογής- και η αναγνώριση των όσων έχει πετύχει ο Μ. Ελισάφ είναι τα δύο ισχυρά κίνητρα για να δηλώσει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» το παρών της στο ραντεβού του Οκτώβρη. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η ισχυρή προσωπικότητα του σημερινού δημάρχου έχει βάλει ψηλά τον πήχη, κάνοντας όλες τις εν δυνάμει υποψηφιότητες να φαίνονται υποδεέστερες. Αλλά ούτε και κάποιο άλλο πρόσωπο ανάλογου βεληνεκούς υπάρχει στον χώρο, το οποίο αβίαστα να προκύπτει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη φυσική συνέχεια.
Το θέμα της επόμενης ημέρας για την παράταξη τείνει νε μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό –αν δεν έχει ήδη μετατραπεί. Και το ζήτημα είναι ότι κανείς δε βγαίνει μπροστά για να τον κόψει, με συνέπειες πλέον και για τη δημοτική αρχή, που αρχίζει να εμφανίζει σημάδια αποσάθρωσης, με την όποια συνοχή υπήρχε να έχει πλέον χαθεί. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό της Παρασκευής με τον ασκούντα καθήκοντα δημάρχου Βαγγέλη Πήχα να εμφανίζεται να υιοθετεί την πρόταση Στ. Καλογιάννη για συνολική διεκδίκηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ενώ η δημοτική αρχή έχει στρώσει το έδαφος για παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος.

Οι δύο τάσεις

Πέρα από πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να ηγηθούν της όλης προσπάθειας και για τα οποία πολύς λόγος γίνεται σε διάφορες κουβέντες, αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις στο εσωτερικό της παράταξης.
Η μία τάση είναι αυτή που θέλει το πρόσωπο, που θα ηγηθεί της παράταξης στις εκλογές του Οκτωβρίου, να είναι και αυτός που θα αντικαταστήσει τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, σε περίπτωση παραίτησης από τα καθήκοντά του. Κύριο επιχείρημα είναι πως από τη θέση του δημάρχου θα ισχυροποιηθεί ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να συσπειρωθούν γύρω του και δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, που συναποτελούν τη δημοτική αρχή.
Η δεύτερη τάση προκρίνει τη συνέχεια με έναν δήμαρχο υπηρεσιακού χαρακτήρα και επιλογή άλλου προσώπου για να ηγηθεί της παράταξης, όχι απαραίτητα στη δεδομένη χρονική στιγμή. Στελέχη της παράταξης, κυρίως μη εκλεγμένοι, τονίζουν πως ο επικεφαλής δεν μπορεί να αναδειχθεί μόνο από τα μέλη της δημοτικής ομάδας, αλλά πρέπει να έχει λόγο το σύνολο της παράταξης, η γραμματεία της οποίας θα αναλάβει την ευθύνη για την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών.
Όσο δε φαίνεται να προχωρά η πρώτη περίπτωση, τόσο ενισχύεται το δεύτερο σενάριο, αυτό δηλαδή της αποσύνδεσης του αντικαταστάτη του δημάρχου από τον επικεφαλής της παράταξης στις εκλογές του 2023. Σενάριο που μπορεί και να λειτουργήσει πυροσβεστικά στη φωτιά, που αρχίζει να σιγοκαίει το τελευταίο διάστημα και με διάφορες αφορμές, καθώς εκτιμάται πως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει συμφωνία ως προς το πρόσωπο του υπηρεσιακού δημάρχου και παράλληλα θα υπάρξει ο χρόνος για να προκύψει υποψηφιότητα επικεφαλής της παράταξης στα τέλη της άνοιξης, χωρίς την πίεση που βαραίνει σήμερα τις όποιες επιλογές. Επικεφαλής, που μπορεί να είναι και από τη δημοτική ομάδα, ακόμη και από πρόσωπα που σήμερα διστάζουν να βγουν μπροστά, αν προκύψει συμφωνία της βάσης της παράταξης στο πρόσωπό του.
Όπως και να έχει, αποφάσεις επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα, γιατί, όσο η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες μιας αναπόφευκτης διάλυσης, με τα στελέχη της δημοτικής αρχής να σκορπούν σε άλλες παρατάξεις, σε άλλους εκλογικούς στίβους ή απλώς να εγκαταλείπουν την ενασχόληση.

Σχετικά άρθρα

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Ικανοποίηση για τη χρηματοδότηση μεταστέγασης των Πειραματικών Σχολείων

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»