ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προβληματίζει τους ειδικούς η εξάπλωση της εποχικής γρίπης

Τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων, κρούουν οι ειδικοί, με τις εκτιμήσεις να θέλουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης εντός του Ιανουαρίου.

Ο ιός της γρίπης είναι αυτός που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση, προσβάλλοντας όλες τις ηλικίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιος, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη νόσο σε παιδιά, αλλά και ηλικιωμένους, για τους οποίους ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε φόβους για ένα «τσουνάμι» γρίπης το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε, καθημερινά υπάρχουν περί τις 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να τριπλασιαστεί. Αυτό θα σημάνει και αυξημένη ανάγκη για νοσηλείες, εφόσον δεν θωρακιστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού.

Οδηγίες για την εποχική γρίπη, αλλά και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως σημειώνεται, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμη και τον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ συχνό πλύσιμο χεριών), απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. , Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023 ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID – 19, γι’ αυτό απαιτείται πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 60ετών και άνω, παιδιά(6 μηνών και άνω) και ενήλικες με (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down).

Επίσης, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν ή κατοικούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών, άστεγοι).

Προσοχή πρέπει να δείξουν επίσης κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά και χοίρους.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, ενώ συστήνεται η αναβολή του εμβολιασμού εφόσον υπάρχει νόσηση από λοίμωξη COVID-19.

Σχετικά άρθρα

Ιχνηλάτηση τέλος, αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις

Σε αυξημένη ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

«Σαρώνει» τα σχολεία η εποχική γρίπη