ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έξι βάσεις και χρόνος απόκρισης 45’

Στο αεροδρόμιο του Ακτίου και όχι σε αυτό των Ιωαννίνων χωροθετείται η μία από τις έξι βάσεις ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης του δικτύου εναέριας έρευνας και διάσωσης, που θα λειτουργήσει αρχικά με μισθωμένα μέσα και προσωπικό, υπό την εποπτεία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξέλιξη στην οποία είχε αναφερθεί ο Η.Α. σε ρεπορτάζ του από τις 30 Ιουλίου, μία μέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψήφισή του, οι έξι βάσεις ετοιμότητας θα έχουν έδρα την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Άκτιο και την Ανδραβίδα, με εύρος κάλυψης όλης της επικράτειας εντός 45′.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Η.Α., στο οποίο είχε παρουσιαστεί εργασία για την ορεινή ελικοδιάσωση, που εκπόνησε η γεωλόγος Βασιλική-Λυδία Πανταζή-Κορωναίου, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα μπορούσε να επιτευχθεί χρόνος απόκρισης 30’ επίσης με έξι βάσεις, διαφορετικά, ωστόσο, κατανεμημένες. Το ένα από τα δύο σενάρια, που είχε επεξεργαστεί, προέβλεπε τη χωροθέτηση βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Θήβα, Τρίπολη και Ηράκλειο. Φαίνεται, όμως, πως πέραν της ακτίνας και του χρόνου κάλυψης, σταθμίστηκαν και άλλα κριτήρια, που προφανώς έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες των αεροδρομίων, αν κρίνουμε πως στο σύνολό τους δεν είναι πολιτικά, αλλά έχουν και στρατιωτική χρήση.
Την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι γίνεται πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού προς τους γονείς του 21χρονου Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου, που πέρυσι τον Φεβρουάριο έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα μετά από πτώση του σε χιονισμένη πλαγιά και την καθυστέρηση διάσωσής του.
«Ο μηχανισμός αυτός φέρει το όνομα “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” στη μνήμη του πρόωρα χαμένου παλικαριού. Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα για να παρέχει συνδρομή από αέρος στις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ ώστε συνεργατικά να έχουμε την ταχύτερη δυνατή απόκριση με σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών», τονίζει στην ανάρτηση του ο υπουργός Επικρατείας και, σε πιο προσωπικό τόνο, καταλήγει: «Γιάννη και Μαρίνα σας ευχαριστούμε. Με τον βουβό σας πόνο και την περήφανη στάση σας μας θυμίζετε καθημερινά ότι ο άνθρωπος που νιώθει τον δικό του πόνο είναι ακόμη ζωντανός, όμως ο άνθρωπος που νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος. Και χάρη σε εσάς γινόμαστε όλοι πιο ανθρώπινοι».

Σχετικά άρθρα

Ακόμη στα διαδικαστικά για την εναέρια διάσωση

Εσπερίδα για την εναέρια διάσωση στη μνήμη του Ερμή Θεοχαρόπουλου

Αρχικά με ιδιωτικές εταιρείες, στο μέλλον με ίδια μέσα

Γεωργία Χαλάτση