Τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων στη συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Να μην είναι «ισοπεδωτικά» τα μέτρα

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και των φορέων της αυτοδιοίκησης, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις οδηγίες προς τους δήμους για να επιτευχθεί ο στόχος.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν το χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί που δε χρειάζεται, ενώ σε συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, θα ανακοινωθεί το ποσοστό επιπλέον επιχορήγησης των δήμων, ώστε να κρατήσουν ζεστά τον χειμώνα τα σχολεία είτε συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη ορισμού ενός ενεργειακά υπεύθυνου, προκειμένου να τηρούνται τα όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση σχετικά με τη μείωση της χρήσης aircodition, τη συντήρηση των θερμαντικών και τη μείωση του φωτισμού στα δημόσια κτίρια το βράδυ.
Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% στους δήμους αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά τον οδοφωτισμό. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δε θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο. Επιπλέον, ανακοίνωσε και άλλα κίνητρα και αντικίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο γενικότερα, συνδέοντάς την με προσλήψεις και οικονομικές επιχορηγήσεις.
Το θέμα αυτό τέθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους διευθυντές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ώστε και αυτοί από την πλευρά τους να συμβάλλουν όσο το δυνατόν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο κ. Ελισάφ, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ των κινήτρων, όχι όμως της «τιμωρίας» των δήμων, καθώς, όπως τόνισε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράμετροι, όπως οι κλιματολογικές ή οι ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε περιοχή.
«Εμείς δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή περίπτωση. Μπορεί να μην είμαστε Φλώρινα, αλλά έχουμε δύσκολο χειμώνα», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν μπορεί να είναι «ισοπεδωτικά».
Ειδικά αναφορά έκανε στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό, ένα θέμα που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους δήμους, αφού σχετίζεται με την ασφάλεια, είτε στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, είτε σχολείων και κοινόχρηστων χώρων, όπως πάρκα, παιδικές χαρές και πλατείες.
«Αν κλείσουμε τα φώτα, μπορούμε να ανοίξουμε την όρεξη σε κάθε επίδοξο που θέλει να βανδαλίσει, να κλέψει ένα σχολείο. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στον οδοφωτισμό. Θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία έξυπνων συστημάτων ελέγχου, αλλά να πούμε συλλήβδην ότι θα μειώσουμε δραστικά τον οδοφωτισμό θα πρέπει να αναλογιστούμε και τις παράλληλες συνέπειες που μπορεί να έχει. Κάθε μέτρο πρέπει να το ζυγίσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος